„Редовно правителство може да няма, но Трабант фест – винаги!”

Над 100 ретро возила ще дефилират по улиците на Велико Търново на 18 март 

„Редовно правителство може да няма, но Трабант фест – винаги!”. Това ще е мотото с ярко обществено послание на традиционния събор на немските возила, който ще се проведе на 18 март, в навечерието на празника на Велико Търново. Събитието е част от културния календар на Велико Търново и се организира с подкрепата на Общината, а организатор е Ретро клуба на трабантите в старата столица.

Програмата за фестивала обяви доц. Милен Михов, който е инициатор на проявата още през 2009 година и един от най-запалените трабантаджии в страната.

На 18 март  в 10 часа ще започне регистрацията на автомобилите на входа на парк „Марно поле”, в 11 часа ще има изложение на колите пред Общината, след това ще се проведе традиционното дефиле по бул. „България”, което ще премине през стария град и ще завърши на паркинга под „Царевец”, където ще има състезание по майсторско кормуване. Там ще бъде и награждаването на всички участници, които ще получат специални грамоти и стикери за колите си. Ще има награди за най-стар  и най-добре поддържан автомобил, най-млад и най-стар участник и др.

Над 100 автомобила се очаква да се включат тази година във фестивала, като ще има и сериозно присъствие на коли от Румъния. Заявка за участие са дали и притежатели на ретро автомобили с други марки като „Волга”, „Жигули”, „Москвич” и др.

Доц. Михов благодари на органите на реда от Пътна и Охранителна полиция, които за пореден път ще осигурят перфектното провеждане на проявата.

От няколко дена Михов е член на Управителния съвет на Българска асоциация на клубовете за старинни и класически автомобили и мотоциклети /БАКСКАМ/. Той посочи някои от най-важните въпроси, които организацията предстои да реши. Избирането ми е признание, че  успяхме в 43-ото Народно събрание за пръв път да дефинираме понятието историческо превозно средство в Закона за движение по пътищата, но проблемите не свършват само с това, каза Михов, който е бивш народен представител от региона.

Над 30 000 са автомобилите в България, които попадат в категорията исторически превозни средства, но голяма част от тях не могат да бъдат регистрирани заради тежкия и труден процес и това трябва да бъде регулирано. От БАКСКАМ настояват още за облекчен данъчен и застрахователен режим , за специални номера – годишни и полугодишни, защото тези автомобили не са основно превозно средство и др. Като модел от Асоциацията сочат опита на Германия, където въпросите с ретро автомобилите са решени по най-добрия начин.

Според доц. Михов ще има проблеми и с ограниченията за стари автомобили до центровете на големите градове във връзка с екологичните изисквания на Зелената сделка, което ще възпрепятства и провеждането на прояви като Трабант феста.

На пресконференцията присъстваха Тодор Колев и Камен Парашкевов, които разказаха за своята страст към немските машини. Колев сподели за своя трабант, префасониран като пикап, който се е превърнал в много полезно превозно средство за него и близките му. А за надеждността на возилата от ГДР Парашкевов коментира, че няма трабанатаджия, който да е тръгнал за някъде и да не е стигнал, защото „трабантът е здрав като свекърва”  и е вечна машина. Залюбиш ли го, няма отказване…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *