Управници на Стражица през соца платили 100 лева за триптих на Нерон, който сега струва 150 000 лева

0

Градът се разминал с колекция за милиони левове, защото не кръстили галерията на името на Димитър Казаков

 

Триптих на гениалния художник Димитър Казаков – Нерон,  по времето на соца бил купен от Градския народен съвет в Стражица за символичната сума от около 100 лева. С тези пари местните управници решили да подпомогнат финансово своя съгражданин. „Стражишки мотиви” – внушителните три платна с дължина над 5 метра, в момента са оценени на повече от 150 000 лева и са само малка част от огромното богатство, което оставя след себе си световноизвестният творец. Това разказва уредничката на Художествената галерия в Стражица Валентина Стойнева. Снощи в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново беше открита изложба с творби на Димитър Казаков, посветена на 90-годишнината от неговото рождение, а събитието, което е част от празничната програма на Община Велико Търново, събра десетки почитатели на изкуството.

Преди творбите на родения в село Царски извор творец да покорят световните галерии, а колекционери от няколко  континента да плащат милиони за творбите му, неговите картини красели обществени сгради, предприятия, дори сладкарници и ресторанти в  Стражица, разказват негови съвременници. В последствие много от фабриките и заводите, които били закрити, продали на търгове творбите.

За щастие, съхранени са платната, които му били поръчали да нарисува за новосъздадената през 60-те години на миналия век Художествена галерия в Стражица. Тя е една от първите селски галерии в страната, а днес притежава над 1000 творби във фонда си, сред които много от старите майстори.

В  „Стражишки мотиви”Димитър Казаков влага голяма част от това, което го вдъхновява – селския живот, обикновените хора . Първата картина е посветена на труда им, на втората жените са насядали и празнуват на голяма маса, украсена със знаменце „Бригада първенец” – типична заигравка, провокация в негов стил, а на третата  тружениците си почиват. Уж обикновени сюжети, а с такова митологично, приказно, вълшебно внушение, разказва Валантина Стойнева.

За съжаление, Стражица се разминава с възможността да получи като дарение огромна колекция от творби на Димитър Казаков и брат му, който е бил самоук, но не по-малко талантлив творец. Те оставят всичко на Трявна, а според местните хора в Стражица причината е, че никой не взел решение да кръсти галерията в града на името на художника.

Преди откриването на експозицията във Велико Търново Валентина Стойнева сподели някои не толкова познати факти около големия творец, като например това, че той е композирал и сам е изпълнявал свои мелодии, които въпреки че възпроизвеждал на обикновена дървена свирка,  имали особено мистично звучене.

„Императорът на  българското изкуство”, както го наричат световни изкуствоведи, обичал да държи дълги и пламенни речи като изкусен оратор, поддавал се и на музата на мерена реч със свои стихове. Дали затова, дали заради своята ексцентричност, но той си спечелва прозвището Нерон, с което е известен и до сега.

И друг не толкова известен факт споделя уредничката на стражишката галерия. А той е, че  Димитър Казаков, когото сравняват с Марк  Шагал, а негови творби са част от раздела за съвременно изкуство в Лувъра, в Императорската колекция в Токио, в частни колекции в САЩ, а негови произведения стоят редом до картини на Анди Уорхол,  е един от най-фалшифицираните художници в  България. И най-скъпо продаваният…

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *