Антоанета Селенска – от световния рекорд в спорта към високата цел в политиката 

0

Огромни промени бяха постигнати в образованието и спорта по времето на ГЕРБ

 

Пръв  поставен световен рекорд за България в хвърлянето на копие – 71,88 метра през 1981 година. Пръв спортист, удостоен със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“ – едва на 18-годишна възраст. Състезател № 1 на Балканите, първи български спортист, влязъл в световна ранглиста. Това са само част от първите неща в биографията си, с които може да се похвали Антоанета Тодорова – Селенска – една от първите дами на българския спорт през последните 42 години.

Дисциплинирана, организирана, точна, откровена и земна, бележитата спортистка е едно от новите лица в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящите парламентарни избори на 2 април.

„Следя развитието на партия ГЕРБ от самото й създаване и никога не съм колебаела в подкрепата си за нея. Аз съм прагматичен човек, научена съм да преценявам точно обстоятелствата и да стъпвам на здрава основа. От една страна като спортист, от друга страна като учител, свидетел съм на огромните промени, които бяха постигнати в страната ни и във Велико Търново в тези две насоки по време на управлението на ГЕРБ“, казва Селенска.

И дава десетки примери – стадион „Ивайло“, който определя като истинско „бижу“. Реконструираният спортен обект, който приема държавното първенство по лека атлетика, спокойно може да стане база за международни състезания. Малко градове могат да се похвалят с такава придобивка, посочва Селенска. Обновени и ремонтирани училища с най-съвременно оборудване, със СТЕМ кабинети, с модерни спортни бази, са само част от придобивките, които получиха нашите деца по време на управлението на Бойко Борисов. Да не пропускаме и увеличението на учителските заплати, посочва енергичната дама, която повече от 20 години се е посветила на учителската професия в Старопрестолната гимназия по икономика „Д-р Петър Берон“.

Сериозна спортна биография има зад гърба си родената в Самоводене Антоанета Тодорова – Селенска. През 1981 година тя поставя световен рекорд в хвърлянето на копие с фантастичните 71,88 метра, участва в Олимпийските игри в Москва през 1980 г., в Сеул през 1988 г. и в Барселона през 1992 г.

Едва на 18 години я удостояват с титлата „Почетен гражданин на Велико Търново“ – тя става истинска звезда, канят я на интервюта във вестниците, попада дори под кръстосаните въпроси на легендарния тв водещ Кеворк Кеворкян. Винаги съм се притеснявала от славата, но това, че съм срамежлива, не значи, че не отстоявам позициите си, с усмивка споделя световната шампионка.

Именно защото е научена да е последователна във всичко, което прави, тя приема предложението да стане част от листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ-СДС.

Едно обаждане през последните дни искрено я развълнувало. Обадил й се нейният треньор от Казанлък, където тренирала след преждевременната кончина на великотърновския й наставник. Възрастният мъж й звъннал специално, за да я поздрави с решението да влезе в политиката. Направила си най-правилният избор. ГЕРБ е точната партия, за която трябва да работиш с всички сили, казал й треньорът, когото тя обича като баща.

През целия си 60-годишен живот съм вярвала, че човек трябва да постига всичко с много труд, упоритост и честност, категорична е Антоанета Селенска. Така възпитала и сина си Михаил Селенски, който също е спортист с големи родни и международни постижения, така възпитава и двете си внучета.

И ако Дон Кихот казва, че свободата е на върха на копието, Антоанета Селенска знае, че най-голямата свобода е да вярваш в това, което правиш.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *