Осем международни награди от два конкурса в Полша за ДЕС „Румина”

0

Повече от 1600 млади таланти от 35 държави от цял свят участваха в двата конкурса, включени в зимното онлайн издание на Програма „Културен караван” на Фондация „Бенефис”  от гр. Волин и воеводствата от Западно Поморие, Полша – “ Digi-Form-ART” и “Star Bridge – Островите на света – Мадагаскар и Волин”.

Общо осем награди от двата конкурса вече пристигнаха на адреса на ДЕС „Румина” при Военен клуб В. Търново. С трета награда в кат. „Дебют” започна участията си в конкурси  6-годишната Хриси Машова. Песента на Тончо Русев „Детство” й донесе най-големия подарък за 7-я рожден ден, който съвпадна с обявяването на резултатите от   19-я “Digi-Form-ART” Fest. В първа възр. група трета награда спечели и Александра Иванова (5 год.), която се представи с песен на композитора Доно Цветков в кат. „Роден език”. Във втора възр. група 7-годишният Цанко Стефанов стана Дипломант в кат. „Световен хит” с популярното денс парче “Dance monkey”.

В юбилейния X-ти МК “Star Bridge – Островите на света” акцентът в това издание бе поставен върху екзотичния Мадагаскар и о-в Волин. Организаторите винаги подготвят и представят кратко видео, което хвърля „звезден мост” между повече или по-малко познати острови.

ДЕС „Румина” се включи в поредното предизвикателство с шест изпълнители, които достойно представиха В. Търново и България. В категория „Jazz” Виктория Ганчева спечели 2-ра награда с песен от репертоара на Лили Иванова. В категория „Pop” в своите възрастови групи три втори награди извоюваха Божидара Якимова (12 г.), Василена Василева (16 г.) и Преслава Стоянова (17 г.), съответно с хитове на Адел, Тина Търнър и Дара.

В актива на ДЕС „Румина” Велислава Мянушева (9 г.) и Дарена Станева (12 г.) добавиха и още две трети награди, представяйки съответно  един от вечните еврейски хитове на иврит “Tzel etz tamar” и песен на Pussycat Dolls.

„Нормално е сред толкова много участници наградите да не са еднолични, а поделени. Това не омаловажава стойността им, защото са извоювани в огромна конкуренция, журито е от цял свят, а и системата на оценяване показва точно къде сме в 10-балната скала. Сред 35-те държави имаше и доста екзотични и далечни като Индонезия, Тринидат, Мадагаскар, Канада, Бразилия, Веницуела, Япония…. Сам по себе си този факт ни дава възможност да видим и чуем каква музика вълнува децата и младите хора в тези страни, на каква вокална техника се обучават, каква естетика и визия се демонстрира в учебните зали и у дома” – споделя Румяна Начева – ръководител на студиото.

В близко време за талантите на ДЕС „Румина” предстоят отговорни участия – присъствено на конкурси в България, Кипър, Румъния, Италия, Молдова.., а също и в някои международни онлайн надпревари.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *