30 на сто е недостигът на лекари и сестри в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”

0

Лечебното заведение e в стабилно финансово състояние, въпреки кризите

С 944 000 лева счетоводна загуба е приключила миналата година областната болница във Велико Търново. Дружеството няма просрочия, нито задължения към контрагенти, редовно се изплащат работните заплати. На фона на останалите държавни болници финансовото положение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” е сравнително добро, дори на фона на галопиращата  инфлация. Ако за 2021 г. разходите на лечебницата за вода, ток и др. енергоносители е била 1 220 000 лева, то през миналата година те са скочили почти двойно – 2 033 000 лева. Въпреки всички трудности, заплатите на заетите в МОБАЛ са повишени с 20-40 на сто.

Данните изнесе директорът на болницата д-р Красимир Попов, който проведе неформална среща с журналисти от регионални и централни медии.

Изпълнителният директор припомни, че е поел болницата в края на май миналата година в трудно и предизвикателно време. С прекратяването на извънредното положение през април м. г. бяха прекратени и дотациите на държавата към лечебните заведения в България. Рядко спаднаха доходите на заетите в болницата. За 2021 г. и 2022 г. болницата е получила 12 млн. лева допълнителни субсидии – пари за работа в неблагоприятни условия и за стимулиране на персонала – т.нар. ковид добавки. 90 на сто от тях са били за работни заплати. Когато поех поста директор, заплатите бяха с почти 100  % по-ниски от тези за предния месец. Това доведе и до протести на персонала, припомни още д-р Попов.

Въпреки това с вътрешни преразпределения, с ограничаване на разходите и икономии, дисбалансът е бил преодолян. С  успешен мениджмънт основните заплатите в различни сектори са били повишени с 20 – 40 процента. Те обаче са все още по-ниски от

Договорените възнаграждения в  КТД, и целта ни е това да бъде поправено, без да се поставя във  финансов риск болницата, каза директорът. В момента В МОБАЛ няма заплата на медицинска сестра под 1000 лева и на лекар под 1200 лева.

Д-р Попов коментира и неравнопоставеността между държавните, общинските и частните лечебни заведения, които са много по-гъвкави, имат собствен маркетинг, и не извършват социално значими дейности. Такива например във великотърновската болница са спешното приемно отделение, което е единственото за цялата област и приема над 80 на сто от спешните случаи. Отделението по трансфузионна хематология – кръв центъра, ТЕЛК-ът, физиотерапията са други подобни дейности, които са в неравностойно положение и се финансират от МОБАЛ. Ще продължим да ги поддържаме и развиваме, но като цяло в тази насока трябва да бъдат променени нещата, допълни д-р Попов.

30 на сто е недокомплектът на лекари и медицински сестри в МОБАЛ. Въпреки това можем да кажем, че имаме превъзходен екип от специалисти – хора, отдадени на каузата, посочи директорът.

220 000 души от областта разчитат на болницата, която освен всичко друго е и на важен транспортен център – „Хемус”, Хаинбоаз, пътя Русе – Велико Търново – пътни артерии с висок травматизъм при произшествия. Във връзка с това д-р Попов обясни, че са били водени разговори с Министерството на здравеопазването за възстановяване на хеликоптерните площадки в страна, но засега министърът не е пожелал да съобщи кои са одобрените такива площадки в страната.  По думите на д-р Попов хеликоптерната площадка в МОБАЛ може да бъде възстановена много бързо и със средства от бюджета на болницата,  които ще са не повече от 20-30 000 лева. Необходимо е обаче първо да се уточни каква машина ще каца на нея и какви параметри ще има тя, допълни д-р Попов и  припомни, че закритата площадка преди години е приемала а по 5-7 полета на ден.

Кризата за кадри в здравеопазването, която е повсеместна за цялата страна, не подминава и търновската лечебница. Над 700 човека работят в момента тук, но единствените отделения, които са на 100 процента окомплектовани, са АГ- отделението, Неонатологията и Отделението по съдова хирургия.  Всички останали имат остра нужда и от лекари хирурзи,  нефролози, ортопеди, , педиатри.  Трима от лекарите в неврологичното отделение са в пенсионна възраст, много са и медицинските сестри, които са пред пенсия.

Целенасочено се работи за привличане на млади специалисти. МОБАЛ  е база за обучение на специализанти, а през юни м. г. е защитена акредицатия за нов петгодишен мандат. 8 млади лекари са били привлечени в болницата през 2022 г., в момента специализантите са 20, обявени са и 25 свободни места.  При нас не поставяме никакви условия и няма обвързване с договори за оставане, на специализантите се предоставя и безпрлатна база за настаняване в реновирани стаи в Стара болница, посочи д-р Попов.

Един от успешните проекти на болницата е привличането на водещи специалисти от страната като авторитетния хирурт доц. Радосвет Горнев, който извършва сложни операции във Велико Търново и обучава младите специалисти.

Голямата ни цел е сближаване с Медицинския университет във Варна, каза още д-р Попов. Пилотно това ще се случва с кардиологията, кардиохирургията, неврологията и неврохирургията. Идеята е от тук в Университетската болница във Варна да бъдат изпращани пациенти, които са извън нашето ниво на компетенност, а техни водещи специалисти да идват тук, обясни директорът. Друга голяма цел на ръководството е  акредитацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” като университетска болница. Първите стъпки са направени, но трябва и политическа воля, посочи д-р Попов.

Директорът коментира и проблемите в новия корпус – пробив на съда за резервна вода,  теч и проблеми с климатичната система на последния етаж, някои от които са решени, други ще бъдат оправени от строителя .

Друга новина, която съобщи д-р Попов е, че има инвеститор, който е внесъл предложение за  изграждането на хоспис в базата на Стара болница. Предвижда се там да има отделение с 50 места за пациенти в тежко и в по-леко състояние. Предложението обаче  първо трябва да бъде обсъдено от Съвета на директорите. Идеята е хосписът да бъде свързан с отделението по физиотерапия за продължително лечение. Прогнозната инвестиция е около 1,2 млн. лева

На 29 март е крайният срок за подаване на документи за конкурса за директор на МОБАЛ, на който д-р Попов ще се яви, с цел да продължи да ръководи лечебното заведение.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *