Великотърновски представители участваха в среща за образование чрез спорт в Кан

DCIM100MEDIADJI_0175.JPG

 

 

Ценностите на спорта по отношение на социалното приобщаване, и по-специално ролята на спорта за насърчаване и постигане на интеграция, включително трудова интеграция, са широко признати. Чрез спорта може да се постигне подобряване на физическото и психическото здраве на жените, като същевременно се увеличава и личната им мобилност и автономност и насърчава социалното приобщаване и пригодността за заетост. Това важи с особена сила за жени, които изпитват или са жертви на някаква форма на насилие, в т.ч. и домашно насилие.

Тази тема събра представители на четири страни – Франция, Испания, Нидерландия и България, на работна среща в Кан. Основни теми на двудневните сесии бяха свързани с националната рамка за прилагането на образование чрез спорт, представяне на най-добри практики от страни-членки на ЕС, апробиране на учебно пособие за образование чрез спорт. Учебното пособие включва теми, свързани с овластяването на жената, с проблемите на социално включване и комуникация, с възможности за решаване на конфликти и реакции в конфликтна ситуация и др. Над 50 учебни примера и игри от областта на прилагането на образование чрез спорт са част от пособието, над 25 добри практики оформят богато приложение. Участниците в срещата тестваха предложените обучителни материали в групи. Образователният ресурс ще бъде наличен на страницата на проекта.

От Велико Търново участваха Пролет Велкова от Хот Поинт – треньор на групите по спининг, Симона Ненкова и Таня Станкова, студенти от ВТУ, които работят по проекта. Проектът се изпълнява от Европейски информационен център – Велико Търново. През май и юни предстоят провеждането на местни срещи за представянето на обучителните материали. Наши представители ще участват в заключителната среща в Испания през септември 2023.

Снимката е илюстративна

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *