Проф. Николай Овчаров и проф. Хитко Вачев описаха в книга историята на една от най-бляскавите средновековни църкви в Търновград

Книга, посветена на църквата ”Св. Равноапостоли Петър и Павел“ във Велико Търново представиха днес пред журналисти известните археолози проф. Николай Овчаров и проф. Хитко Вачев. За съдържанието на сборника говори и проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет.

Средновековната църква е най-запазената постройка от Второто българско царство в столицата Търновград. Тя е построена през 20-те – 30-те години на XIII век от съпругата на цар Иван Асен II царица Анна –Мария. До края на XIV век е сред най-важните столични църкви, а след превземането на града от турците става за малко патриаршеска катедрала. През XV – XIX век там и в манастирския комплекс наоколо се намира седалището на Търновската митрополия.

Въпреки, че църквата е не по-малко важна от Боянската, тя продължава да не е достатъчно известна, посочи проф. Павлов, който подчерта, че колегите му успели да избягат от сухия изследователски текст и да предложат на читателите любопитно и интригуващо четиво за процесът на разкопките и откритите на мястото богатства.

Двамата видни археолози са посветили на храма четири години – от 2008 до 2012 година. В рамките на пет сезона те са разкрили оцелелите останки от развиващия се наоколо манастир втора църква към него, наречена „Св. Иван Рилски”. Там за известно време през  XV век са пазени мощите на най-почитания български скветец. В манастирските некрополи са били погребвани аристократи и богати граждани, в тях са открити стотици прекрасни бижута от злато и сребро, които са подробно описани в книгата.

Църквата ”Св. Равноапостоли Петър и Павел” буди възхищение и със своята монументална каменна декорация и прекрасни стенописи. Десетки капители, бази и колони са били пренесени от различни древни градове. Прекрасната мозайка отвежда към най-добрите примери от Италия и Византия, а по фреските са открити десетки врязани рисунки и надписи, които дават ценни сведения за исторически събития през вековете.

Проф. Овчаров подчерта, че разкопките са започнали с  подкрепата  на бившия кмет Румен Рашев, а след това са послужили като база за облагородяване на целия регион от Царевец до Владишкия мост.

За  съжаление, ценните находки, сред които обици, пръстени  и др, са били прибрани във фондовете на музея и не са експонирани. Особено интересен е един от пръстените с лика на Св. Нонус , който търновец пробил и използвал за тежести за риболов, което съсипало датировката и името на притежателя.

Археолозите се надяват разкопките в църквата да продължат, те искат и да бъде върната в храма и надгробна плоча, която днес е премахната. Тя е била върху специален „оборотен” гроб, в който са погребвани висши духовници и владетели.

Двамата учени се надяват църквата да бъде популяризирана и да добие заслужаваща известност и изразиха надеждата си за това пред заместник-кмета на Велико Търново Нейко Генчев, който също присъства на пресконференцията. Той  увери археолозите, че „чукат на отворена врата“  и Общината ще предприеме действия за продължаване на разкопките и за развитието на църквата като туристически обект.

Спомоществовател на изданието е пивоварна „Бритос”. Изпълнителният директор на дружеството Антон Ненов обяви, че екземпляри от книгата са дарени на ВТУ и Регионалната библиотека, те ще бъдат предоставени ни на великотърновски училища.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *