Проф. Димитринка Цонкова, ГЕРБ-СДС: „Човек не може да е пасивен, да работи само за себе си, а да иска животът ни да се подобри”

0

Човек не може да иска по-добър живот, а в същото време да е пасивен и да не прави нищо. Всички сме длъжни да използваме своя потенциал в полза на обществото. За себе си съм осъзнала, че е твърде егоистично да работим само за собственото си развитие, без да вложим някакви усилия за общи каузи и идеи. Та какво иначе е всяка една кариера, освен човешка суета, ако не можем да помогнем животът около нас да стане по-добър? Това казва проф. д-р Димитринка Цонкова, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” – Велико Търново, която е сред новите лица в листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ-СДС.

Вероятно много хора ще се запитат защо едва сега реших активно да се включа в политиката и да заявя своите политически пристрастия. Аз съм подреден човек и вярвам, че всяко нещо идва с времето си. В коалиция ГЕРБ-СДС виждам хора, които са доказали, че могат да поемат отговорност. А това е изключително необходимо на страната ни във времената на тежки кризи и хаос, които са я завладели, посочва проф. Цонкова.

Родена във Велико Търново, тя е човек, безкрайно влюбен в града си. Завършила е гимназия „Васил Друмев” и от малка е отдадена на спорта. Първо тренирала гимнастика, после лека атлетика. По стечение на обстоятелствата нейният треньор – майсторът на спорта Иван Павлов бил наставник и на друга дама в листата на ГЕРБ-СДС – заслужилия майстор на спорта Антоанета Селенска. Аз станах професор, а Антоанета световна шампионка. Със сигурност треньорът ни, ако беше жив, би се радвал и гордял с нашите успехи, казва проф. Цонкова.

Тя е възпитаник на Националната спортна академия, която завършила с отличие и с две специалности –  учител  по физическо възпитание и спорт, и треньор по лека атлетика. Още като студентка получавала стипендия освен за отличния си успех, и за научни постижения в студентското научно творческо. През 1981 година била назначена за учител по физическо възпитание в ОУ „Бачо Киро”. И досега е благодарна на екипа на авторитетното училище за подкрепата, която й дали като млад специалист. След осем години на учителското поприще, Димитринка Цонкова кандидатствала за асистент във ВТУ. Борила се за мястото с още 14 кандидати, а надпреварата била истинска и трудна. Успяла да победи и оттам нататък започнал възходящият път в академичната кариера от асистентското място до професорската титла.

34 години се доказвах с много труд и упоритост, преодолявах и препятствия. Малко хора си дават сметка колко безсънни нощи костват писането на дисертация и научни трудове, изграждането на авторитет и на доверие сред студенти и колеги, казва проф. Цонкова. Тя се гордее с факта, че образователната и научна степен „доктор“ и научното звание „доцент“ са й присъдени от Висшата атестационна  комисия, което не е без значение.

Научните  интереси на проф. Димитринка Цонкова са в сферата на спортно-психологическите науки, обучението и реализацията на спортните педагози. Освен лекциите в университета, тя с радост продължава да води и практическото обучение в училищата във Велико Търново. Прави го с удоволствие, защото така е свидетел на приемственост между поколенията и вижда колко енергия и хъс за работа имат младите педагози. Именно по време на управлението на ГЕРБ заплатите на учителите скочиха два пъти и това им дава самочувствие и желание за работа, посочва проф. Цонкова. Тя се радва и на факта, че дъщеря й, която също се е посветила на психологията и спортната педагогика и има две магистратури, образователна и научна степен „доктор“, е решила да остане в България и във Велико Търново.

Ние живеем в прекрасен град, който има голям потенциал за развитие. Това особено ясно се вижда по времето на управлението на кмета д-р инж. Даниел Панов и неговия екип. Именно те направиха така, че  градът да е привлекателен за младите хора. Колкото и критики да има, е факт, че във Велико Търново се развива спортът, културата, а младежи са автори на много нови инициативи, казва още преподавателката във ВТУ.

Проф. Цонкова е убедена, че със знанията си и опита, който има , може да бъде полезна за развитието на града и региона. Това не е случайно, имайки предвид сериозното наследство зад гърба си – тя е автор на четири монографии, три учебника, над 120 научни публикации, десетки от които са в авторитетни международни списания, над 15 участия в програма „Еразъм”, участия в международно лятно училище за спортни дейности на открито.

Една от нейните цели е въвеждането на алтернативни форми на обучението по физическо възпитание в училищата, които да заменят монотонните и шаблонни подходи. Това не е самоцелно, защото спортът не е само здраве за нашите деца. Той дава оптимистичен стремеж, той е заразително добро, което сплотява подрастващите и техните семейства. Спортът, както и заниманията с изкуство са най-добрата алтернатива пред  младите хора. Той дисциплинира, обединява, дава стимул и прави хората отговорни, убедена е проф. Димитринка Цонкова. Тя вярва, че постигнатото от ГЕРБ през годините по отношение на спортна инфраструктура и цялостна организация на спортния живот в града ще бъде продължено след съставяне на стабилно и отговорно правителство от коалиция ГЕРБ-СДС. За да има бъдеще за децата и младежите в града, региона и в цялата страна.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *