Първа самостоятелна изложба на художника Иван Милев във Велико Търново с творби от фонда на Художествена галерия – Казанлък

0

 

Откриване: 21 март, 18 ч.

Хан Хаджи Николи, 2 ет.
21 март – 31 октомври 2023
Куратор: Пламен В. Петров

Изложбата „Иван Милев. По пътя на страданието“ е първото самостоятелно представяне на автора във Велико Търново и част от политиката на екипа на Художествена галерия – Казанлък за социализирането на наследството на автора.
Изложбата, осъществена като съвместна инициатива с галерията при Хан „Хаджи Николи“ в старопрестолния град, се явява естествено продължение на цикъла от изложби, реализирани през миналата година в Рим (Италия) и Виена (Австрия).
Два града, които Иван Милев посещава съответно през 1923 и 1926 г. 1926-а е преломна в краткия житейски път на автора. Тогава той не само ще получи истинското признание за таланта си, не само ще стане баща, но и ще направи безценен дарителски жест – ще дари едно от най-ярките си творения – картината „Ахинора“ на родния си град.
Картина, която в настоящата експозиция може да бъде видяна само в дните от 21 до 31 март. Това е последното планувано излизане на картината от Казанлък, където предстои откриването на самостоятелен музей на творбата – „Домът на Ахинора“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *