Мъдрият вълшебник Любен Зидаров радва с творбите си почитатели на изкуството във Велико Търново

0

Изложба „Светът на Любен Зидаров“ беше открита днес, на празника на Велико  Търново, в Художествена галерия „Борис Денев“. Експозицията е своеобразна форма на признателност към таланта и приноса на един от най-значимите художници, прославил с творчество си не само своя град Велико Търново, но и цяла България.

Любен Зидаров, наричан от мнозина „илюстраторът на детството”, е една от най-ярките личности , работили в областта на българското изобразително изкуство. Роден е във Велико Търново през далечната 1923 г.

Тази година се готвехме да отбележим 100-годишнината на Любен Зидаров, но съдбата не го отреди. Почетният гражданин на Велико Търново работи в тишината на своето ателие до последния си житейски миг, без прекъсване през целия си над 75-годишен творчески път, посочва в обръщението си към публиката синът на твореца Филип Зидаров.

Много от някогашните деца, техните деца, а и внуци, са се впускали, увлечени от полета на фантазията, през илюстрациите към приказките на Андерсен, Шехерезада, Хофман, Николай Райнов или Ангел Каралийчев, с приключенията на Том Сойер, Хък Фин, граф Монте Кристо и т.н. , посочва Филип Зидаров.

Изложбата във Велико Търново съдържа някои от най-силните образци  на произведения от трите големи творчески любови на твореца – многозначителният автопортрет „Белият стол”, част от знаменитите награждавани илюстрации към „Островът на съкровищата”,  няколко прекрасни парижки акварела, картини от „морската” и „селската” серии, илюстрираната книжка за Уста Колю Фичето, очарователната панорама на Търново от средата на 19-и век и др.

Чрез експозицията неговите почитатели ще могат да се радват на творбите на Любен Зидаров, в които той като мъдър вълшебник е успял да вклини заклинанието на вечната младост, казва още синът на твореца.

Събитието в Художествената галерия уважиха заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, кандидати за народни представители, общественици, творци, граждани и гости на старата столица.

Днес в галерията беше открито и ново пространство за изкуство, беше  представян и виртуален тур към изложбата „Завръщане към Велико Търново.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *