В 399 секции в областта ще има видеозаснемане и видеонаблюдение в деня на изборите

0

 

Подготовката за предсрочните парламентарни избори на 2 април беше обсъдена на работна среща в Областна администрация. Заседанието бе водено от областния управител инж. Георги Гугучков и в него участваха заместник областният управител Станислав Николов, главният секретар на Областна администрация Петя Райкова, секретарите на десетте общини в областта, както и представители на всички институции, които имат ангажимент към обезпечаване на изборния процес.

След заседанието председателят на РИК Десислава Йонкова, областният управител инж. Георги Гугучков, представители на ОД МВР и „Информационно обслужване“ АД в старата  столица дадоха пресконференция.

На нея стана ясно, че видеозаснемането на броенето на бюлетините ще удължи изборния процес. По тази причина РИК ще сформира допълнителни екипи за приемане на документите, ще бъдат привлечени и предишни членове на Районната избирателна комисия, които да укажат техническа подкрепа.

В IV Многомандатен избирателен район ще бъдат разкрити 404 избирателни секции, като пет от тях са подвижни – две във Велико Търново, по една в Горна Оряховица, Павликени и Сухиндол. Общият брой на членовете на СИК е 3 320, а машинно ще се гласува в 307 секции в цялата област уточни председателят на РИК Десислава Йонкова. Тя поясни, че тази неделя ще има обучение на членовете на СИК за Свищов, а в понеделник и вторник – за тези в останалите общини на областта.

Инж. Георги Гугучков информира, че утре по обед се очаква да пристигнат хартиените бюлетини за Великотърновска област. Той увери, че са създадени всички необходими условия за получаването им, осигурена е и охрана от ОД на МВР. На 27 март ще бъдат доставени и останалите изборни книжа, които ще бъдат разпределени към десетте общини още на другия ден.

Областният управител съобщи още, че със заповед на ректора на ВТУ 5-ти корпус на университета ще се използва и на 3-ти април, който е обявен за неучебен, защото сградата отново ще се използва за изборния процес. Освен това движението по ул. „Христо Ботев“ във Велико Търново ще бъде затворено, а паркингът пред НАП няма да се използва от граждани докато не приключи предаването на всички изборни книжа.

Видеонаблюдение и видеозаснемане при преброяването на бюлетините ще се извършва с 399 секционни избирателни комисии, стана ясно още на срещата. Осигурени са и допълнителни апарати в случай на техническа неизправност, а проби на записващите устройства ще се правят в деня за размисъл.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *