Двуметрова скулптура на великотърновския творец  Денислав Сираков ще краси центъра на Пловдив

0

Двуметрова скулптура, изработена от великотърновския творец  Денислав Сираков, ще краси центъра на град Пловдив. FUNKY е името на творбата, която е част от първата самостоятелна изложба на Сираков в града на тепетата.

Експозицията „Персона“ беше представена  при голям интерес  в галерия „Аспект“. В нея са включени скулптури от бронз, карарски мрамор, както и две пана, изработени от метал, мрамор и 23 каратово злато. Експонирани са и ескизи, създадени през последната година специално за участието в галерията.

Кулминацията на изложбата на Денислав Сираков е двуметровата скулптура от метал „FUNKY”, която вече е разположена в откритите площи пред галерията, до Общината. Тя е посветена на бунтаря рокаджия Фънки, когото творецът олицетворява във вид  на огромни клещи с войнишки обувки. Същата фигура, но във вид на изящно сребърно бижу, е представена и в изложбата.

С мотото на изложбата „Персона” исках да наблегна на аспекта на нечий характер, личност или предмет, които се представят на другите, или образа, който съзнателно или несъзнателно проектира на света. Може да се разглежда като публично лице или „маска“, която някой носи в социални ситуации или когато взаимодейства с други, сподели Денислав Сираков.

Сред творбите , представени в пловдивската галерия, са скулптурите „Нелетящият Икар”, чиито криле са направени от ключове – символ на материалните придобивки, които спират полета.  Други нетрадиционни техники са изгорен плат в бронзов калъп  в творба с провокативното име „Аз отдавна съм тук, но ме няма”. Сред експонатите е и прочутият къщопад – любим мотив на художника, роден в Пловдив, но живеещ във Велико Търново. И в двата града пейзажите на къщи и църкви,  накацали една върху друга, слизащи по калдъръма, са ми любими, признава още Сираков.

Денислав Сираков е завършил  „Скулптура“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Занимава и с леене и реставрация. Реставрира и изработва десетки паметници в България. Сред тях са и множество паметници на загинали във войните.

Той е автор на много творби във Велико Търново, сред които и бронзовият макет на Царевец по проект на Ротари клуб,  предназначен за незрящи, който се превърна в атракция на площада пред крепостта. Сираков няколко пъти на доброволни начала възстановява откраднатите щикове на воини на паметника „Майка България”

За мащабната си творческа дейност Денислав Сираков е носител е на престижната награда „Култура“ на Община Велико Търново.

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *