Проф. Костадин Ангелов и Деница Сачева в Горна Оряховица: ГЕРБ предлага нов механизъм за възнагражденията на младите лекари

0

Тристълбовото финансиране ще помогне на общинските болници

Механизмът на т.нар. тристълбово финансиране за млади лекари е екшън планът на ГЕРБ–СДС за овладяване на кадровата криза, която се усеща особено силно в общинските болници и в лечебниците в отдалечените райони. Тоз модел предвижда младите специалисти да получават възнаграждения по три направления – от държавата, общината и лечебното заведение. Целта е общинските и малките болници да привличат и задържат лекари. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Великотърновска област проф. Костадин Ангелов, който се срещна с медици и персонал от МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица. По подобен модел, докато проф. Ангелов бе министър на здравеопазването, бяха спасени две общински болници в региона – белодробната във Велико Търново и многопрофилната в Свищов.

Заедно с Костадин Ангелов на срещата присъстваха третият в листата на ГЕРБ-СДС Димитър Николов и доказаният експерт в социалните дейности и ресорен министър в Кабинета „Борисов 3“ Деница Сачева, която е начело на кандидатите за народни представители на коалицията в Добрич.

Предвидените мерки проф. Ангелов представи във връзка с тревожната констатация на директора на лечебното заведение д-р Иван Иванов, че през последните две години липсата на медици и медицински сестри е все по-остра, а това вече поставя цели дейности в болницата под риск от закриване.

Настоящият капацитет на медицинските университети не може да покрие нуждата от медицински сестри, затова беше инициирана дерогация на висшите медицински училища и възможността те да разкриват филиали за сестри и акушерки. Това е една от стъпките, които правим за решаване на проблема, защото през следващите години се очаква нуждата от медицински сестри в страната да достигне 30-35 000, коментира Деница Сачева.

Общинските и областните болници винаги са били приоритет за ГЕРБ-СДС, подчерта проф. Ангелов. Той припомни и големите усилия на коалицията за това в последното Народно събрание да бъдат приети два големи закона, които дават възможност на общинските болници да получават допълнително финансиране по методика на Националната здравно-осигурителна каса и които позволяват разпределяне на средствата като трудови възнаграждения на работещите.

Проф. Ангелов заяви, че народните представители от ГЕРБ-СДС ще продължат да подкрепят болницата в Горна Оряховица в проекта за разширяване на гастроентерологичното отделение.

Сред основните цели на ГЕРБ–СДС в сектора здравеопазване е да намалим доплащанията на хората, както по отношения на лекарствата, така и по отношение на медицинските изделия, защото в това отношение страната ни е сред водещите в Европа, коментираха кандидатите за народни представители.

Социалната работа е професия на

бъдещето, въпреки технологиите

В Горна Оряховица проф. Костадин Ангелов, Деница Сачева и Димитър Николов посетиха и две от новите социални услуги – Приют за временно настаняване на бездомни хора и Кризисен център за жертви на насилие. Пред екипите на услугите те заявиха, че стратегията за човешките ресурси е една от най-важните точки в програмата на ГЕРБ-СДС  в социалната сфера. Така, както успяхме в областта на образованието, ще се задействат и спешни мерки в социалния сектор. И не става дума само за  увеличаване на възнагражденията, но и за кариерно развитие на кадрите, и за промяна на учебните планове във висшето образование, споделиха проф. Ангелов и Деница Сачева.

 

„Професията на социалния работник е професия на бъдещето, защото дори и при най-развитите технологии хората ще имат нужда от човешка грижа и подкрепа. Много активна беше нашата работа за подобрения в социалната сфера по време на последното управление на Бойко Борисов, но не ни стигна времето да ги реализираме напълно“, посочи Деница Сачева и напомни, че за въвеждането на интегрираните социално-здравни-образователни  услуги, които са сред приоритетите на ГЕРБ-СДС, трябва и трите сектора да се развиват с еднакви темпове.

Какво предлагат ПП-ДБ – държавата да излезе от социалната сфера и да я остави само на НПО. Крайност и пълно отричане – колкото и добра да е една неправителствена организация, тя не може да постигне баланс и да защити интересите на всички граждани, както го правят общините като доставчици на социални услуги, споделиха социалните работници.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *