Социалисти и антифашисти отбелязаха 79 години от провеждането на Балванската битка

0

 

 

Социалисти и антифашисти от областите Велико Търново и Габрово отбелязаха 79 години от провеждането на Балванската битка. Пред монумента се събраха областният председател на БСП в старата столица Мариана Бояджиева, общинският председател Михаил Михалев, кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, председателят на Павликенския общински съвет Христо Кавалски, областният председател на Български антифашистки съвет Лидия Прокопова, кметът на Балван Недьо Георгиев, общински съветници и радетели за лявата идея от няколко поколения.

С едноминутно мълчание бяха почетени загиналите в битката партизани, а младежи излязоха пред паметника с портретите на убитите партизани, сред които сина и дъщерята на баба Съба Енева от сухиндолското село Коевци, която губи и четирите си деца в антифашистката борба.

Областният лидер на социалистите Мариана Бояджиева определи историята на Габровско-севлиевския партизански отряд като история на висши идеали. По думите й дълг на всички социалисти е да пазят историята, но и да отстояват факта, че без саможертвоготовността на партизаните България нямаше да има толкова добра съдба след Втората световна война.

Кметът на село Балван Недьо Георгиев призова да не се променя историята. По думите му младите партизани защитават своите идеали за свобода, равенство и братство.

Паметникът беше отрупан с венци и цветя в знак на признателност.  Патриотични песни и рецитали бяха представени от народен хор „Тодор Арнаудов“ към читалище „Нива“ в село Балван и певческа група „Пролет“ към НЧ „Светлина“- Велико Търново.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *