КТ „Подкрепа”: В България стачки като във Франция, Гърция и други европейски страни не може да има

0

В България стачки като във Франция, Гърция и други европейски страни не може да има. Причините са няколко. От една страна инертността на българските работници, от друга законите, които не позволяват това да се случи. Това коментираха пред журналисти във Велико Търново президентът на КТ “Подкрепа“ инж. Димитър Манолов и икономическият съветник на синдиката Ваня Григорова. Те участваха в XI-ата редовна отчетно-изборна конференция на Синдикален регионален съюз „Подкрепа“ – Велико Търново, в който се включиха над 120 делегати от областта – представители на регионални и общински структури на синдиката, кметове, представители на институции и др.

Във Франция едва под 5 на сто от работещите членуват в профсъюзи, но страната е буквално залята от стачни действия. Там обаче всеки работник може да отиде при работодателя си и да каже: „Днес аз стачкувам”. Той няма да получи дневното си възнаграждение, но няма да бъде уволнен. Там се насърчават законово лудите глави, тук е обратното.

Подготовката на стачка в едно предприятие отнема повече от месец. Първо трябва да се съберат 50 % от подписите на всички работещи, да се преминат сложни преговори с работодателите, евентуален арбитраж, и едва тогава да се стигне до ефективни действия. Конституцията на България дава право за провеждане на стачки, но законът, който е по-стар от нея, го ограничава.

Затова една от целите на КТ „Подкрепа” в следващия мандат е да се преборим да се подготви нов закон за стачките, посочиха Манолов и Григорова.

Фокус на нашето внимание е подготвяният от Министерството на финансите бюджет на държавата. Този, който  действа в момента, е категорично негодна продукция. Не защото са го направили незнаещи хора, а защото е правен за съвсем други потребности и условия, коментира инж. Манолов.

Сред целите на синдиката са повишаване на на възнагражденията в някои от администрациите, както и  дофинансиране от държавата на  общински дружествата от градският транспорт в по-големите градове на България.  Има европейски регламент, който задължава правителството да покрива този ангажимент, но това не се прави у нас, посочи президентът на КТ „Подкрепа”.

На конференцията във Велико Търново бил коментиран въпросът с ниските възнаграждения в общинските администрации и все по-трудното им обезпечаване с кадри, който е поставил кметът на Велико Търново и председател на Националното сдругжение на общините в България инж. Даниел Панов.

Като пример за унизително заплащане, Ваня Григорова посочи Комисията за защита на потребителите, където има напрежение и се пристъпи към стачни действия. В системата има експерти, които пътуват пътуват десетки километри, за да правят проверки и получават между 820 и 1000 лева заплата. Очевидно е, че този тези служители няма как да бъдат мотивирани да останат и да защитават правата и задълженията ни като потребители. Това е особено наболяла тема с оглед невижданото увеличение на цените и невижданата спекула, каза Григорова.

Относно заплатите на лекарите и сестрите в общинските и държавните болници, които също са изключително ниски и кадровата криза става все по-остра, от КТ „Подкрепа” напомниха, че последното Народно събрание гласува законова промяна, с която се задължават болниците да се съобразяват със заложените размери на възнаграждения в Колективния трудов договор, но не го правят. Причината е, че средствата трябва да бъдат осигурени отнякъде. Сега, когато се подготвя бюджетът за тази година, трябва да се постави акцент върху здравеопазването и  да бъдат осигурени средства за заплатите на лекарите и сестрите, подчертаха синдикалистите.

В частният сектор сигурно и категорично ще има увеличение на доходите, заяви инж. Манолов. По думчите му за пореден път ще бъде направен опит да се договори  препоръчителен индекс за нарастване на работните заплати.

На форума във Велико Търново беше отчетено, че структурите на КТ „Подкрепа” в областта се увеличават, като вече са в 104 секции, а общият брой на членовете в синдиката надхвърлят 2500 човека. За председател на местната структура беше преизбрана Дешка Мандикова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *