„Тютюн“ на Димитър Димов стана база за голям образователен проект на великотърновски ученици

0
Десетокласниците на СУ „Емилиян Станев“ започнаха да работят по образователен проект, наречен „Тютюн“ и посветен на най-известния роман на Димитър Димов. Проектът обединява пет учебни предмета – български език и литература, история, химия, изобразително изкуство и физическо възпитание и спорт.
В края на седмицата учениците получиха задачите си и първата от тях е свързана с внимателен и много специален прочит на три глави от романа „Тютюн“. „Главите, които сме избрали, съдържат най-богатата информация за епохата. Учениците ще трябва да четат така, че по-нататък, в развитието на проекта, да могат да ползват текстовете като исторически извори. Сформираните екипи в трите десети класа са 18. Те вече си получиха работните листи, в които има и екипни, и индивидуални задачи. Първата екипна работа предвижда написването на статия за вестник от епохата, в която се развива действието на романа“, разказва директорът на училището Кина Котларска. След това уточнява, че темите, по които учениците трябва да търсят информация в определените глави, са свързани с партизанското движение, с живота на елита по времето на Втората световна война, със стачките и социалните групи. Статиите трябва да са готови в първите дни след пролетната ваканция.
Успоредно с това Х „а“ и Х „в“ започват да създават комикси върху главите от романа, които четат. Това са двете арт паралелки – „Изобразителни изкуство и музика“ и „Графичен дизайн“, затова учениците ще трябва да нарисуват героите, а след това да ги раздвижат със съответния графичен софтуер. За да се справят с тази задача, в началото на април тийнейджърите ще се срещнат с художника Веселин Праматаров. Той е автор на първия у нас политически комикс, създаден по истинската история на тримата български студенти, дръзнали да протестират срещу влизането на български войски в Чехословакия през 1968 г. Тогава в училището ще бъде подредена изложба с част от рисунките на Веселин Праматаров, включени в книгата, а той ще говори пред учениците за комиксите като изкуство.
През април ще стартира още една задача по проекта „Тютюн“ и тя е свързана с предмета „Физическа култура и спорт“. Тогава десетокласниците ще имат занимания по йога и ще наблегнат върху усвояването на определен комплекс от дихателни упражнения. „Понеже темата е „Тютюн“, решихме, че можем да провокираме учениците, които пушат, да откажат цигарите. Затова от 4 до 7 април в училище ще има изследване на дихателния капацитет на всички десетокласници. Тези, които приемат предизвикателството да спрат да пушат, ще трябва да се подложат на второ такова изследване в края на юни, за да проверим дали са били честни, а които са били, да видят резултатите. Иначе задачата на всички е да изработят екипно видеоматериал от практическите си занимания със създадения от тях комплекс дихателни упражнения“, разказва г-жа Котларска.
Едновременно с това в часовете по химия тийнейджърите ще проведат експеримент, който ще им покаже какво вдишват пушачите. Ще поговорят и за вредата от електронните цигари.
Финалът на проекта ще бъде през юни, когато учениците ще изучават романа „Тютюн“ в часовете по литература. Ще имат специален час и по история, в който ще говорят за личността на Димитър Димов, ще разгледат „Случаят „Тютюн“, за да се запознаят с полемиката около това произведение в Съюза на българските писатели, с първата версия на романа, с промените след това.
Преди приключването на проекта, всеки ученик ще трябва да напише есе върху романа, както и да направи резюме върху една статия, посветена на случая „Тютюн“. Така те ще направят репетиция за националното външно оценяване, в което една от задачите е писане на резюме.
Всички дейности по проекта, есета, рисунки, комикси, срещи, дискусии ще бъдат качвани в сайт. Той ще бъде разработен от четирима ученици от X „б“ клас, това е паралелката „Софтуерни и хардуерни науки“.
Това е вторият проект, по който всички десетокласници работят заедно през тази учебна година. През декември миналата година те реализираха проекта „Роза“, чийто финал превърнаха в истински спектакъл.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *