февруари 23, 2024

Първа донорска ситуация в МОБАЛ за тази година. 58-годишен донор спаси свой връстник

0
С военен самолет „Спартан“ на летището в Горна Оряховица кацна екип на ВМА
На 26.03. в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”  беше реализирана първата донорска ситуация за 2023-а година, благодарение на която е спасен човешки живот. 58-годишен мъж получи шанс за нов живот.
Екип на ВМА кацна на летище Горна Оряховица с военен самолет „Спартан“ на 26 март 2023 г. вечерта, за да извърши експлантацията на черния дроб.
Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха чернодробната трансплантация.  Реципиентът и донорът са мъже – и двамата на 58 години.Трансплантацията започна късно вечерта на 26 март. Експлантацията бе извършена във великотърновската болница, като по-рано през деня наш екип бе транспортиран до там със самолет C-27J „Spartan“ от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили. Самата трансплантация продължи около 7 часа. Беше технически по-сложна заради тежкото състояние на реципиента, който беше в много напреднал стадий на чернодробно заболяване, коментира доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа от ВМА, извършил интервенцията.

Благодарение на усилията на целия екип, анестезиолози и реаниматори, в момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен, допълни той.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Благодарности се изказват и за лекарите от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и на техния координатор по донорство д-р Сибила Маринова за перфектната организация при осъществяване на експлантационния процес.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *