Почина създателят на първия приют за бездомни в областта пастор Христо Благинов

0

Почина пастор Христо Благинов – създател на първия приют за бездомници в областта. Един истински самарянин, намерил смисъл за живота си като помага на другите. Той е основател на Евангелската Петдесятна църква в Горна Оряховица в началото на 90-те години на миналия век. Заедно с духовната подкрепа, която дава на хората, организира и хуманитарна помощ чрез църковни общности от Швейцария. Болници, социални домове, хора в нужда от целия регион получават подкрепа чрез даренията, минаващи през Църквата на пастор Благинов.

След създаването на първия приют за бездомници в началото подслоняват хората, останали на улицата, в таванско помещение над Църквата. В първите дни на 2012 г. пасторът печели шестица от ТОТО-то и дарява по-голямата част от парите за закупуване на имот, в който ее изграден днешният център „Промяна”. Десетки хора, изпаднали в беда, са намирали подкрепа в центъра, на който Христо Благинов продължава да помага и след пенсионирането си.

През 2013 г. той получава признанието „Достоен българин”, а Общинският съвет в Горна Оряховица му присъжда една от годишните награди за принос към развитието на социалните дейности в общината.

Поклонението пред пастор Благинов започва в 10 часа на 4 април в Евангелската Петдесятна църква. Погребението е от 13 часа на Гробищния парк в Горна Оряховица.

Поклон пред паметта му!

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *