Художникът Христо Гелов: „Велико Търново има огромен потенциал за развитие на публичните изкуства. Те ще направят града още по-жив”

0

Велико Търново има огромен потенциал за развитие на публичните изкуства. Те ще направят града жив. Имаме невероятни дадености като исторически паметници, уникална архитектура, културни обекти, а провеждането на фестивали, пърформанси, временни инсталации и други подобни прояви от съвременното градско изкуство могат да превърнат града в притегателно място за милиони посетители от цял свят. Това казва известният художник Христо Гелов. Синът на големия монументалист и преподавател във Факултета по изобразителни изкуства във ВТУ Никола Гелов е във Велико Търново, за да проследи докъде стигна възстановяването на едно от емблематичните сграфито пана на неговия баща. Творбата е на площад „Велчова завера“ в края на Самоводската чаршия  и за нейното реставриране с помощта на Общината и кмета Даниел Панов бяха осигурени средства от държавния бюджет в размер на 56 175 лева.

Гелов пред Факултута по изобразително изкуство, където учи две години, преди да се премести в София. 

Сграфито паното е правено отделно от сградата през 1974 година от Никола Гелов. Заради конструктивни изменения и скъсани метални елементи беше направено укрепване на конструкцията. Сега предстои реставрацията на самото пано, от което липсва към 1,5 кв. м. Искаме цялото пано да бъде почистено и да възвърне първоначалния си блясък, посочи Христо Гелов. Той ще се включи безвъзмездно във възстановяването на творбата съвместно с други търновски художници, а вече е получил уверение от Общината, че могат да започнат работа в края на април-началото на май.

Христо Гелов и художникът Милен Джановски, който също ще участва в реставрацията на сграфито паното.

Българският художник Христо Гелов от години се реализира като творец извън пределите на родината ни. Първоначално в Канада, после в Испания. Учил е  две години във Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново, след което се мести  в Националната художествена академия  в специалност „Стенопис”, завършил е и „Графични технологии” в университета „Комплутенсе“ в Мадрид.  Той доби международна известност, след като  изрисува с прости геометрични форми в ярки цветове 18 пешеходни пътеки в град Торелодонес, провинция Мадрид и така даде нов поглед върху скучната градска среда. Авторът нарече артистичната интервенция с метафоричното име „Мост между два бряга“, а снимки с неговите пъстри „зебри” обиколиха световните медии. 

Снимките на шарените пешеходни пътеки на българския творец обиколиха световните медии. 

Това не е първият път, в който Гелов създава подобен вид изкуство. Той има над 30-годишен професионален опит в сферата на аудиовизуалната индустрия и мултимедийния дизайн, занимава се с визуална и медийна комуникация, а през последните  години се реализира активно в различни арт инициативи.

Христо Гелов се връща винаги с радост в родния си град, където също има реализирани проекти. През май 2016 г. той пpeoбpaзи c мапинг фacaдaтa нa Излoжбeни зaли “Рaфaeл Михaйлoв” във Вeликo Tъpнoвo, на която в продължение на 10 вечери се въртяха видеоинсталации, създадени от търновския творец.

Негова е и арт инсталацията „Оранжеви кръгове“ между двата бряга на река Янтра във Велико Търново. Кръговете, наподобяващи спасителни пояси, представиха по творчески начин темата за бежанците и трудностите, през които преминават те, за да стигнат до спасение и спокойствие.

Последното му участие беше в изработката на композиция  от петметрови  движещи се от вятъра лалета  на знакови места във Велико Търново. Инсталацията, наречена „Сливане” придаде колорит на градската среда.

Лалетата във Велико Търново се превърнаха в притегателно място за снимки на туристи от цял свят.

Художникът, наричан в международните арт среди новият Кристо, казва, че разкриването на нови хоризонти винаги е бил основният източник на творческа енергия за него. Гелов не спира да се вълнува от съдбата на родния си град и е убеден, че във Велико Търново има голямо поле за развитие на аудиовизуалните технологии и интерактивните изкуства за подобрение на градската среда.  Особено важно е да бъде използван и потенциала на река Янтра и пространствата около нея, които са наистина безценен дар от природата.

Често новостите не се приемат веднага, обикновено първо идват критиките, казва Христо Гелов, който си спомня, че шарените му пешеходни пътеки предизвикали сериозен хейт в социалните мрежи, но пък били масово възторжено посрещнати от хората, преки свидетели на тяхното изработване.

Винаги съм се водил от житейските уроци, които ми предаде моят баща Никола Гелов, посочва  художникът. Той припомня, че големият  монументалист и дългогодишен педагог във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет,  остави значимо творчество и много ученици. Понесъл в кръвта си топлите багри, песните и традициите на родния родопски край, той разгърна творческата си енергия в старопрестолно Велико Търново. Ще направя всичко по силите си творбите на баща ми да бъдат съхранени и запазени за поколенията, казва Христо Гелов, който не забравя една от най-важните заръки на своя баща – да бъде най-добър в това, което прави.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *