Гледачът на петте кучета, разкъсали и умъртвили жена в Долна Оряховица, е задържан. Животните са евтаназирани

0

Задържан е гледачът на петте кучета, които разкъсаха и умъртвиха 40-годишна жена в Долна Оряховица. Той е в ареста за 72 часа, а утре в Районен съд – Горна Оряховица ще се гледа делото за поисканата  от Окръжна прокуратура- Велико Търново мярка „Задържане под стража”. Това съобщиха днес пред журналисти наблюдаващият прокурор по делото Даниела Харитонова и говорителят на ОП- В. Търново Илиян Благоев.

Мъжът е около 50-годишен, той е бил нает с устно споразумение от собственика на имота, в който са живеели кучетата, да се грижи за тях и да ги храни. В замяна е получавал подслон  и пари за прехрана.

Кучетата обаче често са били пускани свободно да се разхождат по улиците на града, вече има свидетелски показания от друга жена, че са я гонили и хапали. Сигнали в полицията няма подавани.

Първоначално  досъдебното производство е било образувано за  причиняване умишлено на смърт по чл. 115 от НК, но с оглед събраните доказателства е установено,  че пристъплението е по-различно, посочи прокурор Харионова.

Днес е станало стана ясно, че смъртта на 40-годишната Мирослава, е остра и обилна кръвозагуба, настъпила в следствие на многобройни ухапвания от кучета. Това е наложило промяна на първоначалната насока на разследването от умишлено убийство към преквалифициране на деянието по  чл.325- 2 от НК. Той предвижда наказание за всяко лице, под чиито грижи се намира гръбначно животно, причинило телесна повреда и смърт на друго лице. Предвиденото наказание е до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 лева.

Собственикът на имота е в чужбина, периодично е пътувал със семейството си зад граница  и е оставял въпросният мъж да гледа кучетата, чиято бройка е достигала до 10-15. Въпросните пет кучета не са от агресивните породи, смесени породи са, но не са и малки, уточни прокурор Харитонова.

Животните са евтаназирани,  тъй като за нуждите на обвинението е било необходимо да се изследва съдържанието в стомасите им.  Евтаназията е извършена съгласно правилата на Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Окръжна прокуратура се е самосезирала и ще направи паралелни проверки на институции – кметовете на Горна Оряховица и Долна Оряховица, Областната дирекция за безопасност на храните и други, дали са изпълнили задълженията си съгласно Закона за защита на животните и Закона за ветеринарно-медицинската дейност, каза прокурор Благоев.

Починалата жена оставя сираче 15-годишно дете, което ще бъде отглеждано от нейните родители.

Прокурорите изказаха съболезнования на близките на  40-годишната Мирослава и апелираха за отговорност от страна на всички собственици на животни.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *