10.02% е избирателната активност във Великотърновска област към 11.00 ч.

0

 

Към 11.00 ч. избирателната активност във Великотърновска област е 10,02%, което означава, че малко над 20 500 души са упражнили правото си на глас. Това съобщи на пресконференция председателят на РИК Десислава Йонкова и напомни, че на предходните избори през есента на 2022 г. активността в региона е била съотносима – 10%.

По думите на Десислава Йонкова изборният процес в областта протича гладко и е стартирал навреме във всичките 413 секции. Направени са 9 смени на членове на СИК, което е незначителен процент, а всички те са заменени с решение на РИК. Районната комисия е взела и още едно решение за явна фактическа грешка.

Председателката на РИК увери, че машините работят навсякъде. Постъпила е информация за незначителни технически проблеми, които обаче са отстранени своевременно от техниците на обслужващата фирма.

„Засега няма устройство за гласуване, което да е дефектирало и да се налага преустановяване на вота с него. Ако  все пак някъде в областта възникне подобен проблем следва да бъде сигнализирано на РИК, която да сигнализира в ЦИК“, обясни процедурата Десислава Йонкова.

Тя съобщи още, че до 11.00 ч. има само един постъпил сигнал за нарушение в изборния ден. Той касае една от секциите във Велико Търново и е проверен на място от изборните надзорници. Става дума за лице, което е пълномощник на партия и е регистрирано като такъв в РИК, но в секцията е бил без бадж.

Най-голяма традиционно към този час на деня е изборната активност в община Сухиндол – 17,48%, където има и най-малко избиратели. Най-малко са хората от община Горна Оряховица,  които вече са гласували – едва 8,6%. В община Велико Търново правото си на глас са упражнили 10,36%, в община Елена – малко над 11%, в община Златарица – 11,82%. До урните в община Лясковец са отишли 11,76%, а в община Павликени – едва 8,89%. В община Полски Тръмбеш до 11.00 ч. са пуснали бюлетина 10,67%, а в община Свищов – 9,55%. Гласувалите в Стражица са 11,21%

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *