Велико Търново да бъде включен в пилотната програма за въвеждане на автомати за изкупуване на бутилки и кенове предлагат съветниците  от ДБ

0

default

 

 

Велико Търново да бъде включен в пилотната  програма за въвеждане на автомати за изкупуване на бутилки и кенове предлага групата общински съветници от Демократична България. Елена Чамуркова, д-р Мавроди Калейнски и Якоб ван Бейлен изпратиха мотивационни писма за това до управителите на две търговски дружества – първите в страната, които въвеждат автомати за приемане на пластмасови бутилки и кенове за напитки. За всяка върната опаковка клиентите ще получават ековаучер на стойност 5 стотинки.

Инсталациите приемат метални кенове и бутилки до 3 литра от РЕТ материал /пластмаса, която обикновено са използва за опаковки за еднократна употреба за вода, безалкохолни напитки и бира/. Бутилките трябва да са цели, да не съдържат течност и да не са замърсени. Това не се отнася за пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет. За всяка върната бутилка клиентът получава 5 стотинки, а в зависимост от количеството автоматът отпечатва ековаучер за съответната сума. Максималната стойност на един ековаучер е 2 лв. при върнати 40 бутилки или кенчета. Върнатите ековаучери могат да се използват при покупки в съответните вериги на стойност над 10.00 лв. и важат за 90 дни. Ползва се само в магазина, в който са предадени бутилките. Към момента това се практикува в София, Пловдив и Варна.

„Като граждани, милеещи за опазването на природата и здравето на хората, Ви предлагаме град Велико Търново да бъде включен с предимство в пилотната програма за въвеждане на автомати за изкупуване на бутилки и кенове в магазините на Вашата верига в град Велико Търново. Вярваме, че този пилотен проект ще надгради системата за разделно събиране на отпадъци и ще спомогне за по-чисто Велико Търново. Поставянето на машините за пластмасови бутилки и кенове в областния град Велико Търново е значителна стъпка за намаляване на въздействието на отпадъците върху околната среда в цялата област. Знаейки, че всяка предадена пластмасова бутилка и кен ще бъде върната от Вас в цикъла на рециклиране и от нея ще бъде произведен нов рециклируем продукт, ни накара да отправим към Вас това предложение и да Ви предложим своята подкрепа в осъществяването на полезното за всички великотърновци начинание“, се казва в писмото на тримата общински съветници.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *