февруари 23, 2024

ШК „Етър“ с класирания в призовата шестица на Държавните първенства за деца и юноши по шахмат

0
През изминалите дни се проведоха държавните първенства по ускорен шах и блиц за деца и юноши. София бе домакин на възрастовите групи от 14 до 18 години, а Сливен събра малките състезатели от 8 до 12 години. Всички играха два турнира на 15 минути плюс 10 секунди на ход и 3 мин плюс 2 секунди на ход (блиц). Първенствата се проведоха в 7 кръга.
ШК Етър се представи с трима участници при юношите. До 14 години Мартин Кънчев стана шести на ускорен шах с 4, 5 точки. Участваха 27 състезатели. На блиц Мартин е на 12 място с 4 точки.
Никола Великов също записа шесто място, но на блиц . Той финишира с 4, 5 точки сред 33 участници. На ускорен шах Никола е 9-ти с 4 точки. В същата възраст Николай Цеков постигна 13 място на ускорен шах с 4 точки и 16 -то на блиц с 3, 5.
Малко не достигна на Никола Великов и Мартин Кънчев да се преборят за медал.
В Сливен от 8 до 11 април се проведоха Държавните първенства на ускорен контроли  за деца до 8, 10 и 12 години.
ШК Етър тук участва с 11 състезатели.
Най-успешно се представи Алекс Енев, който раздели 3-6 място на блиц с 5 точки от 7 кръга. По-допълнителни показатели остана шести. На ускорен шах Алекс е 8-ми от 40 деца с 4,5 точки. Петър Симеонов в същата възраст се класира на 12-то място с 4 точки. Двамата до последно бяха в борбата за медалите в най-силната и масова група.
Останалите ни състезатели бяха дебютанти на първенства от такъв ранг. До 10 години на блиц най-успешен беше Калоян Стоянов с 4 точки, който зае 12 място сред 32 участници. Ивайло Капарашев направи 3 точки. Сериозен личен успех и на двамата бе постигната победа срещу бронзовия медалист на ускорен шах Никола Малчев! На 15 минутната контрола най-добре в тази група игра Радосвет Арабаджиев.
При най-малките до 8 години Йордан Капукаранов постигна 14 място на ускорен шах и 15-то на блиц от 25 състезатели.
Това бяха едни от най-трудните първенства за годината. Доволна съм като цяло от представянето на децата. Не успяхме да се преборим за медал, но ще продължим усилията си в предстоящите първенства по класически шахмат, коментира треньорката Светла Йорданова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *