октомври 3, 2023

„Вирджиния балет“ с много участия и награди

0

В предишната съботата „Вирджиния балет“ участва в Movmnt International Dance Competition с момичета от втора А и втора Б група, както и със солистка Радина Бонева. Балеринките представиха общо шест групови танца, а трите сола в програмата на шкоалта бяха изпълнени от Радинка в стиловете – класически балет и характерни танци.

Момиченцата от втора А група – Цветана Атанасова, Дария Маринова, Ренна Тодорова, Мирабел Недялкова, Грета Стефанова, Крисия Денчева, Виктория Богданова, Габриела Евлогиева, Елена Пашова, Теодора Първанова, Дария Карачолева, Елица Димитрова, Дея Йорданова и Радина Димитрова изпълниха три танца. В класически балет – “Малки перли”, в тематични танци – “Пролетно пробуждане в гората”, а в характерни – “Ирландски танц”. За това свое изпълнение всяка участничка бе наградена с дизайнерски  медал.

Момичетата от втора Б група – Ивайла Динева, Симеона Дякова, Гергана Денева, Самуила Бончева, Пресияна Ценкова, Паола Иванова и Рая Христова – също спечелиха три първи места и златни медали за изпълненията на танците – “The blue sky” в неокласика, “Танца на децата” в тематични танци и “Цъфтяща вишна” в характерни танци.

Единствената солистка в този формат бе отличена за трите си изпълнения и се качи на почетната стълбичка заедно с най-добрите танцьори за възрастта си в България и Румъния. Радина представи хореографиите “Молдовски танц” в характерни, с който се спечели злато и специална награда – ваучер за Intensive Summer School към Ateneo della Danza в Тоскана. Изтанцува вариация от балета Талисман, която я класира на второ място със сребро. Както и вариация на “Нуне” от балета Гаяне, с която спечели трето място и бронз. Радина винаги впечатлява журито със своята балетна постнаовка, старанието във всяко движение, класическите линии и уменията си в съвременните стилове.

Също в събота, но в София, Virginia Ballet се включи в квалификациите за световния конкурс Dance World Cup в лицето на солистката – Леа Николова. На последните световни финали в Сан Себастиан, Испания именно Леа стана световен шампион в класически балет за своята възраст.

Този път тя се представи с “Румънски танци” в характерния “Примавера” в стил лирикъл, варияция на Амурче от балета Дон Кихот, в класически балет и дебютира за този формат и в стил джаз с “Puttin’ on the Ritz”. Тези ѝ изпълнения добавиха в колекцията ѝ и историята на школата – един златен медал, два сребърни и едно почетно шесто място, в ожесточена конкуренция. Едва на десет години, тя представя себе си и Virginia Ballet достойно и е пример за много от по-малките ни възпитанички.

Третото участие за този уикенд бе на сцената на Община Велико Търново в организирания празник по повод Цветница.

До края на месеца предстои участие в „Танцова въртележка“ в Горна Оряховица.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *