Близо 200 ученици посетиха Съдебната палата във Велико Търново в Деня на отворените врати

0

 Близо 200 ученици от общо шест училища посетиха Съдебната палата във Велико Търново в проведения на 21.04.2023 г. Ден на отворените врати. Органите на съдебната власт в старата столица възобновиха провеждането на иначе традиционната инициатива, след тригодишно прекъсване наложило се заради мерките срещу епидемията от КОВИД-19.

Мероприятието бе открито с кратки встъпителни речи от съдия Христина Даскалова, зам.-административен ръководител и зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново и от прокурор Светослав Калчев , зам.-административен ръководител и зам.-апелативен прокурор.

С функциите на отделните служби и администрацията в Районен съд – Велико Търново, съдебният администратор на ВТРС, г-жа Ваня Филева запозна ученици от СПГИ „Д-р Петър Аладжов“ и ПМГ „Васил Друмев“. Пред младежите от двете учебни заведения, съдия Младен Димитров, административен ръководител и председател на Районен съд – Велико Търново и съдия Кирил Хаджитанев, зам.-председател на същия съд, обясниха видовете наказателни и граждански дела, разглеждани пред първоинстанционния съд, а районният прокурор Тихомир Шабов и следовател Теменужка Атанасова обясниха ролите на прокурора и следователя в наказателните производства. Учениците задаваха множество въпроси, като особен интерес проявяваха младежите от Старопрестолната гимназия по икономика, които се обучават в специалност „Съдебна администрация“ и не за пръв път посещават Районен съд – Велико Търново.

Ученици от от СУ „Емилиян Станев”, СУ „Вела Благоева“ и Американския колеж „Аркус“ участваха в среща-разговор със съдия Димо Колев от Окръжен съд – Велико Търново, прокурор Таня Катрева от Окръжна прокуратура и следовател Венцислава Ангелова и мл. Следовател Драгомир Марков от Окръжния следствен отдел в старата столица. Младежите бяха запознати с общото устройство на съдебната власт, функциите на съдията, прокурора и следователя и също имаха възможност да задават въпроси, като проявиха особен интерес към престъпленията, свързани с държане и разпространение на наркотични вещества, към делата по Семейния кодекс и към размерите на наказанията за различните видове престъпления. В рамките на опознавателен тур и под ръководството на съдебните администратори на Окръжен съд – Велико Търново и Окръжна прокуратура – Велико Търново г-жа Калина Георгиева и г-жа Мая Йорданова, учениците имаха възможност да посетят различните помещения, ползвани от отделните служби в двата органа на съдебната власт и да получат разяснения за работата на служителите в тях.

Зам.-председателите на Апелативен съд – Велико Търново съдия Христина Даскалова и съдия Корнелия Колева се срещнаха с ученици от ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в съдебната зала на ВТАС. Учениците имаха възможността да научат от тях повече за съдебните производства по наказателни и граждански дела, за структурата и йерархията на съдилищата в рамките на системата за обжалване, за необходимата професионална подготовка и обучение за тези от младежите, които имат интерес да станат юристи и в частност съдии, за спецификите на съдийската работа и др. Г-жа Марияна Тодорова, завеждащ служба „Деловодство“ в Апелативен съд – Велико Търново запозна младежите с работата на деловодителите и съдебните секретари и с правилата за администриране на дела, като младежите имаха възможност да видят как изглеждат реалните съдебни дела. Възпитаниците на профилираната хуманитарна гимназия бяха запознати и със структурата и функциите и на останалите органи на съдебната власт в Съдебната палата.

Не бяха забравени и най-малките ученици. Пред деца от начален курс на обучение в СУ „Вела Благоева“, зам.-председателят на Окръжен съд – Велико Търново съдия Ивелина Солакова представи адаптирана презентация за развитието на законите в човешката история, а прокурор Румяна Ирманова, от Апелативна прокуратура-Велико Търново ги запозна с функциите на Прокуратурата и ролята на прокурора. За децата бяха подготвени и лакомства и късметчета, всяко от които съдържаше сентенции от древната мъдрост на античните римляни и гърци.

Всеки от учениците от шестте учебни заведения, посетил Съдебната палата в Деня на отворените врати получи и специална грамота.

Посетителите в Деня на отворените врат имаха възможност да разгледат и сбирка от стари книжа, документи и дела, съхранявани в архивите на трите съдилища в Съдебната палата.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *