Скрит матриархат има в обществото ни – жени проявяват емоционално-икономическо насилие над мъжете си

0

Емоционално-икономическо насилие на жени над мъже в българските семейства все по-често се наблюдава в страната ни.  Преди около 30-40 години българското общество е било организирано около родово-семейните ценности, тогава е имало своеобразен фалшив патриархат. Жената е била в центъра на семейството, но навън мъжът е бил силен и авторитетен.
Сега сякаш имаме вече форма на скрит матриархат. Жената има възможност да се развива и да създава кариера, освен да пази  семейния уют. Това води до криза от гледна точка на ролята и позицията на мъжа, който пък трудно възприема ролята да се превъплъти в женските функции с отглеждането на деца и битови проблеми. При тази криза се поражда и домашно насилие.
Кризата при мъжа се изявява по-често с физическа агресия, а кризата на жената да изпълнява своите функции навън и навътре поражда по-скоро емоционално-икономическо насилие над въжа
Тези тенденции са били отчетени при мащабно изследване на домашното насилие в българското семейство, осъществено  по проект с бенефициент Женско дружество „Екатерина Каравелова“, в партньорство с екип преподаватели – психолози, и студенти от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“.
По време на изследването са били анкетирани 2800 човека – по 100 във всички области на страната, в проучването са обхванати и 70 фокус групи от по 10 човека, съобщи ръководителят на проекта Христина Георгиева. Проектът се реализира с финансова подкрепа от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП на стойност 85 162 евро.
Има засилване на домашното насилие след ковид кризата заради промяната на полово-ролевите стереотипи, посочи доц. Иван Иванов от ВТУ.
Според екипа на проекта в България липсва система и официална статистика както на агресията, така и на насилието.  Това пречи да бъдат създадени подредени и смислени политики във връзка с превенцията и противодействието на тези уродливи тенденции. 11 са жертвите на домашно насилие у нас само от началото на годината и това са само известните случаи, колко са реално потърпевшите не е ясно.
Друг извод от изследването е, че има разлика в представата за домашно насилие в малките населени места и в големите градове. В малките населени места за насилие в семейството се възприема предимно физическата агресия, като останалите видове – психическо, емоционално, икономическо и социално , които причиняват страдание, се подценяват. В малките населени места все още съществува правилото, че нищо, което се е случило в семейството, не трябва да излиза навън, там все още съществуват стигмата и срамът, което оказва трайно въздействие на децата.
Авторите на изследването смятат, че изход от ситуацията с домашното насилие, са промени в образователната и социалната политика, в законодателството, както и промяна в политическото говорене.
В началото на юни резултатите от изследването ще бъдат представени пред Комисията за правата на жените (FЕЕМ) в Европейския парламент, с формиране на конкретни предложения, обвързани с превенция на ранното детско развитие по отношение на семейните роли и отговорности. Предложенията ще бъдат оповестени на работни срещи с българските депутати от комисиите по правни въпроси, образование и социална политика в българския парламент.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *