Над 70 прокурори, следователи и служители изразиха възмущението си от покушението срещу главния прокурор Иван Гешев

0

Над 70 прокурори, следователи и служители от Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура излязоха днес на символичен протест пред Съдебната палата във Велико Търново. Те изразиха своето възмущение и осъдиха покушението срещу главния прокурор Иван Гешев и неговото семейство.

Това е опит за убийство не само на г-н Гешев и на неговото семейство, а опит за убийство на главния прокурор, който е начело на една институция в държавата. Т. е имаме нападение срещу самата държава, коментира ръководителят на Окръжна прокуратура Христо Христов.

Не знам по какъв начин следва да се коментира това, трябва някои хора да се замислят защо се стигна до тук. Трябва да се замислим защо има криза за кадри в над 18 регулаторни органа, нямаме нов Висш съдебен съвет,  нямаме главен инспектор на Инспектората и инспектори, защо в Конституционния съд има липса на членове, и защо от две години нямаме редовно правителство. Това говори, че трите власти – съдебна, законодателна изпълнителна, не работят заедно, а това са трите колони на държавата, допълни прокурор Христов. По думите му, когато институциите се противопоставят едни на други и когато  трите власти не работят заедно, се стига до чувство за безнаказаност на всички.

Апелативният прокурор Таня Недкова изрази съпричастност с преживяното от Иван Гешев и семейството му. Всички внушения за конспирация и инсценировки на покушението са несъстоятелни и абсурдни. Искаме да осъдим този грозен и брутален терористичен акт, който, освен че е тежко умишлено престъпление,  е и опит за натиск върху съдебната власт, каза още Таня Недкова.

Светослав Калчев, заместник-апелативен прокурор, посочи, че този удар, освен възмущение, предизвиква и  желание сред прокурорите да продължат да работят, както са работили и до сега, подчинявайки се само на Констутицията и на законите.

До този акт се стигна, след като години наред се правят опити Прокуратурата да бъде подчинена на влияния на политически и икономически лобита, да  бъде извадена от подчинението на закона и да бъде вкарана в схеми на определени лица, които искат да реализират своите цели извън закона. Това няма как да се случи, категоричен е прокурор Калчев.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *