Велико Търново се прости с възможността да има хеликоптерна площадка за въздушни линейки

4

Велико Търново се размина с възможността да има хеликоптерна площадка за т.нар. въздушни линейки. Това стана ясно днес, след изявление на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев , който оповести след заседанието на правителството създаването на Център за спешна медицинска помощ по въздуха. Центърът  се създава от 15 май и към него ще бъдат назначени  близо 60 души персонал..

Ще има 5 отделни оперативни бази – държавният авиационен оператор Летище София, Летище Пловдив, във Варна – УМБАЛ „Света Марина“, Долна Митрополия – ВВУ „Георги Бенковски“ и Ямбол – новата сграда на МБАЛ „Св. Панталеймон“.

От тази седмица вървят и прегледите на медиците, които ще дежурят на петте оперативни бази. Прегледите ще приключат до края на седмицата и от понеделник започва обучението им.

До края на юли се очаква да бъдат готови и всички площадки за хеликоптери.

„През тази седмица Министерство на здравеопазването започва стартирането на обществени поръчки във всички тези лечебни заведения за изграждане на площадките за кацане на хеликоптери. Силно се надявам, че до края на месец юли те ще бъдат готови, тъй като и процесът на лизинг, който се извършва в Министерство на транспорта вероятно дотогава ще завърши и в края на юли се надявам, че ще имаме 2 хеликоптера по тази програма с чуждестранни пилоти обучители и техници“, каза още министър Меджидиев.

Чрез Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха ще има постоянна връзка между 112, центровете за спешна помощ в страната, лечебните заведения, структурите на МВР, държавният авиационен оператор и структурите на Министерство на отбраната.

Финансовият ресурс е подсигурен и той ще се поеме изцяло от държавата.

Преди малко повече от месец директорът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново д-р Красимир Попов заяви, че се водят преговори с МЗ за възстановяване на хеликоптерната площадка в двора на болницата, която е била лицензирана и е работила активно, но не функционира повече от 20 години. За ремонтът й, по думите му, не са били необходими някакви колосални суми.

Вече е факт обаче, че медицинските линейки няма да кацат в старата столица. Това се случва, въпреки че Велико Търново се намира в центъра на България, където се пресичат важни транспортни артерии  с много катастрофи и пътен травматизъм – магистрала „Хемус”, инфарктният път  Русе-Велико Търново,  Прохода на Републиката.  Наблизо е Еленския Балкан, където нерядко планински спасители оказват помощ на пострадали. От тук се извършват и много донорски ситуации.

About Post Author

4 thoughts on “Велико Търново се прости с възможността да има хеликоптерна площадка за въздушни линейки

  1. Нормално. В плевенско и примерно в ямболско-сливенско се намира голяма част от купения електорат на политиците. Този етнос е по-важен за запазване отколкото българския народ.

  2. Все пак да не забраваме, че има два имота в Търновската болница, които трябва да бъдат продадени! Хеликоптерната площадка е част от единият!

  3. Ами като правит.елствата се сменят като носни кърпички, а там се назначават всякакви, но не и специалисти . Как тогава да знаят такива елементарни неща, които и цяла Бг знае, като това, че В.Търново е първа по доно.рство в страната , че отдавна има хеликоптерна площадка и всички тези неща изброени по- горе ! !! Защо да не се похарчи още някой лев отгоре на 16-те милиарда с които добре ни зако.паха !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *