Над 200 000 човека посетиха Националния събор на овцевъдите

0

Над 200 000 посетители събра за три дни край Петропавловския манастир единадесетото издание на Националния събор на овцевъдите. Събитието бе под мотото „Да! На българското производство“ и се превърна в истински празник както за фермерите и професионалистите в бранша, така и за любителите на народните традиции,  бит и творчество.

В понеделник, 8 май, се проведе най-атрактивното фермерско състезание от програмата на събора за най-тежък коч. Победител стана 166-килограмовият Коци, кръстоска между породите Асаф и Черноглава Плевенска. Животното донесе на собственикът си Веселин Димитров от с. Слънчево парична награда от 1000 лева, но не успя да победи досегашния рекордьор 170-килограмовия Мани.

За да премерят тегло в най-популярната надпревара на кантара бяха качени още 5 коча от породите Черноглава Плевенска, Ил сьо Франс и  Шароле.

Изненадваща бе появата на декоративния овен Леонардо, донесен на ръце от собственика си. Със своите 32 килограма мини кочът на ЕТ „Аваси“- Белоградец се оказа 5 пъти по-лек от фаворита Коце, но обра овациите на публиката и получи специална награда.

12 фермери от различни  краища на страната се включиха в състезанието по ръчно доене, което бе спечелено от Хасан Ахмед от с. Вълчин. Хъс и завидни умения показаха в извънконкурсната част  деца, надежда за бъдещето на бранша.

Победител във второто състезание по стрижба, в което се включиха 7 участника,  стана Захире Исмаилов от Търговище с време 9,36 мин.

На Събора на овцевъдите от 6 до 8 май бяха показани над 1000 животни /овце, кози, коне, кучета, магарета и др./, селскостопанска техника и оборудване, фермерски състезания, изложение на продукти от овче и козе мляко и месо,  различни занаяти, фолклор от цяла България, етно кътове и възстановки и още много атракции различни атракции.

Големият браншови форум се организира от Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.  Медийни партньори са Българска телеграфна агенция и Българското национално радио.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *