Велико Търново стана  център на националната кампания „Живот след инсулт”

0

 

Животът след инсулт може да бъде съзидателен. Хората, преминали през това изпитание, не бива да остават изолирани и не бива да се чувстват изоставени. Те могат да бъдат пълноценни да са вдъхновение за всички. Това са основните цели, които си поставя Асоциацията за инсулт и афазия, съобщи днес във Велико Търново Дорина Добрева, председател на Асоциацията.

Днес Велико Търново стана столица на националната кампания „Живот след инсулт” по повод 9 май – Европейския ден за информираност за инсулта, а Общината представи  сключен Меморандум за сътрудничество с  Асоциацията за инсулт и афазия. Различните аспекти на кампанията представиха Дорина Добрева, директорът на Дирекция „Социално подпомагане и здравеопазване” в Общината Росица Димитрова, медицинският директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” д-р Галина Гарева, д-р Христо Димитров, шеф на великотърновската лекарска колегия и Георги Владов, председател на местната структура на Асоциацията във Велико Търново.

Инициативите през деня започнаха пред Катедралния храм „Рождество Богородично”, където беше открита временна приемна за хора, преживели инсулт, и техни близки, а в църквата беше отслужен молебен за здраве.

В 17 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” ще бъде открита изложбата „Живот след инсулт – съзидателен”  с автор Донка Димитрова, открила своя художествен талант в процеса на арт терапия след прекарани два инсулта.

Между 300 и 320 пациенти с инсулт биват приемани годишно в областната болница във Велико Търново, съобщи д-р Гарева. Това означава, че почти всеки ден в лечебното заведение има новопостъпил пациент с това заболяване.

И медицинските лица, и социалните работници, и членовете на Асоциацията, са категорични, че най-важното за това заболяване е профилактиката и подготовката на обществото да разпознава симптомите от една страна, а от друга – възможност на прекаралите инсулт да не остават изолирани, а да намерят начин за изява и пълноценен живот. Затова Общината във Велико Търново, съвместно с Асоциацията за инсулт и афазия разпространяват брошури и плакати със симптомите, а те най-често са три: увисване на ъглите на устата, изтръпване и слабост в едната ръка и нарушения в говора. Забелязвайки дори един от тези симптоми е разумно да се потърси незабавна помощ на тел. 112.

Към момента по непотвърдени данни в България повече от половин милион души живеят с последствията от инсулта. Те ежедневно се сблъскват с множество проблеми – липса на адекватна информация, недостъпна среда, недостатъчен достъп до проследяваща медицинска грижа, липса на достатъчна по обем рехабилитация  и терапия.

Росица Димитрова представи подробно общинските социални услуги, които Община Велико Търново предоставя на хората с увреждания, а д-р Христо Димитров приветства Асоциацията за това, че оказват подкрепа на пострадалите от инсулт и техните близки с полезни и практически съвети за справяне с тежката ситуация. Това може да стане и на националния телефон, разкрит от Асоциацията 070011404.

От днес стартира и Регионална група за взаимопомощ след инсулт в социалните мрежи. Всеки, пострадал от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват, могат да се регистрират във фейсбук групата на адрес : stroke.bg.velikotarnovo.help.

Животът след инсулт може да бъде пълноценен, съзидателен, полезен за човека и обществото. Защото това е спасен живот, който заслужава да се живее пълноценно. Около тези основни каузи се обединяват Асоциацията за инсулт и афазия и Община Велико Търново .

Информационни материали могат да бъдат открити на следните места:

Център за подкрепа на личностно развитие – Общински детски комплекс – В. търново, бул. „България” 24 /бивш пионерски дом/

Художествена галерия „Борис Денев” – ул. „Ал. Стамболийски”

АРМ „Царевец” – пл. „Цар Иван Асен I”

В сградата на Общината – пл. „Майка България” 2

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *