октомври 3, 2023

Талантливите певци от хор „Плетеница” изнасят първия си самостоятелен концерт във Велико Търново

0

Само за четири години формацията завоюва куп успехи и спечели любовта на публиката в областта и в страната

Своя първи самостоятелен концерт ще изнесе във Велико Търново хор „Плетеница”. Събитието ще се проведе на 12 май от 18,30 часа в Лапидариума на Археологическия музей и се очаква да събере много почитатели на прекрасния български фолклор, приятели и фенове на талантливите певци.

Хор „Плетеница“ е създаден през 2019 г. като част от Фолклорен колектив „Плетеница“, по предложение и с огромната подкрепа на главния художествен ръководител на формацията Николай Корчев. На 12 май 2019 г. беше и нашата първа репетиция, затова избрахме тази дата  за първата ни самостоятелна изява като концерт, разказва ръководителката на хора Наталия Билчева.

В репертоара на хора са включени както автентични, така обработени песни, които се изпълняват акапелно, като сред тях са шедьоври на Филип Кутев, Стефан Кънев,Кирил Стефанов, Иван Вълев и др. от всички фолклорни области.

Само за четири години певците от „Плетеница” станаха любимци на публиката от многобройните си изяви в конкурси, надпявания, събори, тържества не само в област Велико Търново, но и в цялата страна.

Първото за нас незабравимо участие  беше в МФФ “ Море от ритми“  в  Балчик , откъдето пазим  най-мили спомени, споделя Наталия Билчева. Формацията два пъти взема участие в надпяването “ Заблеяло ми агънце“ ,част от  Националния събор на овцевъдите  край Арбанаси. През 2022 г. хорът се връща с второ място от надпяването на името на Мита Стойчева „Авлига пее „. Две поредни години взема участие във ФФ „Веселие е Елена „. Миналата година „Плетеничките” получават награда за сценично присъствие, а тази година завоюваха първо място в категория вокални и хорови групи за обработен фолклор.

М. г. участват в Националния преглед на хоровете за обработен фолклор на името на Ганчо Михов в село Първомайци, където са отличени с второ място и златен медал за диригентско майсторство, а тази година получиха награда на кмета на с. Първомайци.

След като мине нашият първи концерт, подготовката ни продължава, като през юни месец предстои да вземем участие в надпяване в село Боженци и град Пордим „От извора на севера”, посочва ръководителката на хора.

Два майсторски класа с гост изпълнители и педагози са провели досега хористите от „Плетеница“, като  първата им репетиция е била с Манка Билчева, дългогодишен преподавател по народни пеене, кавал и гайда и майка на Наталия Билчева. Нейната подкрепа и тази на Ники Корчев са безценни за мен и хора ни, казва Наталия. Друго паметно присъствие на авторитет  в хоровото пеене било гостуването на Румяна Филкова – солист и хорист в ансамбъл “ Тракия „, и педагог.

В момента вземаме участие в „Ателие – хорово изкуство“ водено от  диригентката  Яница Първанова, с участието на хор „Царевец“,  по проект на читалище „Надежда“. Там също разучаваме нови песни. Проектът ще завърши с общ концерт на всички участници в него, посочва Наталия Билчева. Вярвам, че ни предстоят още нови срещи с професионални музиканти, от които можем само да се учим и да събираме безценен опит. Защото фолклорът ни е истинско богатство!, допълва тя.

 

Също както народните песни, така и членовете на „Плетеница“ са различни и уникални. И ръководителката на формацията, и останалите певци, са любители. Някои от тях като деца са се занимавали с музика, други открили наскоро желанието си да пеят и да изучават фолклора.  Талантливи личности с различни професии, интереси и начин на живот, но обединени от народното пеене, неговото изучаване , богато разнообразие и предаване във времето, това е, което свързва певците в „Плетеница”.

Най-важното при нас е, че не правим нищо по задължение, а напротив, с голямо желание и обич! С времето станахме приятели и споделяме заедно лични празници и дори моментите за почивка. Като разбира се, не спираме да пеем, казва още Наталия Билчева.

Тя и останалите хористи се надяват първият им концерт да събере много почитатели на музиката и са убедени, че събитието ще се превърне в истински празник на българщината и красотата на родния фолклор.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *