Започна изграждането на кръгово кръстовище на „Беляковско шосе“

0

default

Първа копка бе направена на реконструкцията на едно от най-натоварените кръстовища във Велико Търново – на бул. „България“ с улиците „Краков“, „Полтава“, „Беляковско шосе“ и „Освобождение“. Обектът е основен в проекта на Общината за интегриран градски транспорт по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, а реализацията и промяната в организацията на движение ще доведат до трайно подобряване на преминаването и на насочването на потоците на трафика по различните направления.

Заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев припомни, че кръстовището е основно за няколко подхода – към големите квартали „Картала“ и „Колю Фичето“, към кв. „Акация“, към НВУ „Васил Левски“ и с. Беляковец и към изхода за София. Именно затова подобряването му е сред водещите приоритети на Община Велико Търново, за чиято реализация е много важна финансовата подкрепа от Европейския съюз. Генчев посочи, че въпреки всички трудности, кризи и дълговременната липса на решение от държавата относно индексацията на строителните договори проектът ще се случи в срок.

До края на тази седмица ще бъде приета организацията на движение, а от следващата започва оформянето на пътните ленти. Кръстовището няма да бъде затваряно, а преминаващите следва да се съобразяват със знаците и стеснените участъци.

default

Дейностите включват реконструкция на два обръщача, на входящите и изходящи клонове на прилежащите улици, обособяване на нови и самостоятелни пътни ленти в различните направления, включително две ленти за местата с натоварено ляво завиване.

Проектът е така направен, че да осигури плавно преминаване през кръстовището, независимо от направлението на движение. Чрез реконструкцията на двата обръщача и с помощта на поставянето на две светофарни уредби ще се осигури кръгово движение около централния остров.

След обособяването и оформянето на всички ленти цялото кръстовище и подходите ще бъдат преасфалтирани. Западно от ул.“Беляковско шосе“ ще бъде оформен нов затворен паркинг с 24 паркоместа (включително 3 паркоместа за хора със специални потребности).

Инвестицията на Община Велико Търново е за 1,140 млн. лева. 120 дни е срокът за изпълнение.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *