300 ученици от СУ „Емилиян Станев“ ще боядисват оградата на училището като част от национална инициатива

0
Здравейте, колеги. Пускам ви един текст за проект, по който работят всички ученици в СУ „Емилиян Станев“. Едно от мащабните събития по този проект ще бъде на 22 май, когато
Около 300 деца от 13 паралелки в СУ „Емилиян Станев“ ще се включат в боядисване на част от оградата на училището. Това ще се случи на 22 май, като денят е обявен за неучебен, но присъствен за гимназията, затова тези ученици, които няма да боядисват, ще имат други занимания и дейности. Организатор на събитието е Ученическият съвет, а то е част от националната инициатива на фондация „Институт за информални иновации“ и Синдиката на българските учители „Управляваме училището с ученическо самоуправление“.
Голямата цел на програмата е да покаже, че не е трудно, а напротив – ще бъде полезно, децата да имат повече права. Проектът е пилотен, в него участват 28 училища, 17 от които са със статут на иновативни. СУ „Емилиян Станев“ е едно от тези иновативни училища и е представителят за област Велико Търново в начинанието.
„Инициативата няма специално финансиране, дейностите реализираме с ресурсите на училището – материални, финансови и човешки. Включени в проекта са всички наши ученици от 1 до 11 клас и те работят по предвидените в програмата основни дейности – организационна, учебна, трудова, културна и спортна“, обяснява координаторът на проекта за великотърновската гимназия Мелина Попова. След това уточнява, че във всяка паралелка е структурирано ученическо самоуправление. Това ще рече, че децата сами измислят дейностите си, правят организацията и отговарят за провеждането на събитията. Най-интересните и най-значимите от тях ще бъдат събрани в електронен вестник. Той ще бъде готов за финала на проекта, който приключва с края на учебната година.
„Учениците се хвърлиха с ентусиазъм и с много идеи в този проект и е невъзможно да изброя всички събития, които вече са реализирани в училището. Ще спомена например щафетните игри, които учениците от 10 „б“ клас организираха и проведоха заедно с малчуганите от подготвителната група. Така големите показаха на малките, че спортът е и забавление, когато е с приятели. При това в състезанията бяха включени и класната на 10 „б“ Анелия Николова, и учителката на малките Гергана Николова. 11 „в“ клас на Наталия Тодорова пък гостуваха в Детска градина „Иванка Ботева“ и понеже беше в навечерието на Великденските празници, заедно с малките боядисваха яйца“, допълва Мелина Попова.
Особено активни в инициативата са осмокласниците, които са си направили впечатляващо благотворително латино парти. „Инициативата дойде от 8 „б“ клас, които решиха, че искат да направят открит урок по спортни танци, при това с благотворителна цел. Съучениците им от 8 „а“ и 8 „в“ харесаха идеята и се включиха в организацията. Така децата от трите осми класа успяха да реализират идеята си напълно сами. Самостоятелно разпределиха ролите си – някои направиха сценария, други се заеха с билетите и поеха отговорността да боравят с финансите. Заедно решиха, че всички средства ще бъдат предоставени на едно петгодишно дете с левкемия и в крайна сметка събраха сумата от 660 лв., за което те заслужават адмирации“, разказва Станимир Минков, учител по български език и литература и класен ръководител на 8 „б“. В ролята на инструктори влезли състезателите Максим Славчев от 8 „б“ и Ивелина Петрова от 7 „б“ и отлично се справили с преподаването на началния урок по танци. Част от урока имал дори музикално оформление на живо, благодарение на младия пианист Атанасс Стоев. Докато вървял урокът, художници от 8 „а“ и 8 „в“ продавали благотворително свои рисунки.
„След това моите осмокласници решиха, че искат да се включат и в облагородяването на училищния двор и засадиха дръвчета. Но преди засаждането, имаха за задача да потърсят в интернет най-подходящите за градски условия дръвчета. Избраха това да са дръвчетата, които всички познават като жълтия салкъм, а всъщност се наричат „Златен дъжд“, казва още г-н Минков. Класът е планирал още ден едно благотворително спортно събитие за края на месеца, както и пролетно почистване, и подготовка на час, посветен на Христо Ботев в началото на юни.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *