Бележити еленчани са изобразени на стълбите, водещи до двете училища в град Елена

0
В навечерието на Празника на град Елена – 21 май, и Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, Община Елена зарадва учениците на СУ „Иван Н. Момчилов“ и НУ „Иларион Макариополски“, както и всички жители и гости на възрожденския град, с нова придобивка. На стълбите, водещи към двете училища, са изобразени портретите на бележити еленчани, които да напомнят за историята и славното минало на града.
Идеята на кмета на общината бе обсъдена и конкретизирана от служителите в дирекция „Хуманитарни дейности“, финансирана от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните с председател г-жа Десислава Шопова. Проектът се изпълни от художника Иван Янков от гр. Бургас, специализирал се в реализирането на подобен вид обекти.
На първото ниво (отдолу нагоре) са образите на: Иван Момчилов – просветител, учител, основател на първото класно училище – „Даскалоливницата“, Сава Катрафилов – деец на националноосвободителното движение, член на щаба на Ботевата чета, възпитаник на еленската „Даскалоливница“, Иван Попхристов Кършовски – революционер, книжовник, общественик и журналист, Стефан Савов Бобчев – юрист, публицист и политик, основател и първи ректор е на днешния Университет за национално и световно стопанство в гр. София.
Идеята за пресъздаването на тези портрети е свързана и с честването на 180 години от основаването на „Даскалоливницата“, институцията, оставила значителна диря в историята на българското образование.
На второто ниво в цял ръст е изобразен борецът за самостоятелна българска църква – Иларион Макариополски, от двете му страни стоят образите на Петко Тодоров, писател, поет, автор на идилии и драми, и на баснописеца Стоян Михайловски, сътворил химна „Върви, народе възродени“. Текстът на химна е част от цялостната композиция на бележитите еленчани. Иван Момчилов и Иларион Макариополски са и патроните на двете училища в Елена.
Официалното откриване на композицията ще бъде на 23 май от 18:30 часа, непосредствено преди премиерата на постановката „Криворазбраната цивилизация“ на клуб „Театрално изкуство“ към СУ „Иван Н. Момчилов“.
Вечер стълбите ще бъдат ярко осветени, за да могат да им се радват и през късните часове на деня. От училището ще бъде осигурено постоянно видеонаблюдение, а при случай на неправомерни действия, виновниците ще бъдат наказани.
Община Елена благодари на всички, спомогнали за осъществяването на идеята – художника Иван Янков от град Бургас, строителна фирма „Лазаров“ ЕООД, директора и служителите на СУ „Иван Н. Момчилов“, екипа на „Енерго-про“ – гр. Елена, както и на семейство Ножарови, безвъзмездно предоставили електрозахранване на строителите и художниците.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *