Над 200 възстановчици от пет държави ще участват във Фестивала „Орел на Дунава“

0

Над 200 възстановчици от пет държави ще участват в тазгодишното издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново д-р Стефан Проданов, председател на Съвета по туризъм в Свищов.

Фестивалът ще се състои за 17-и път под мотото „Рим и варварите – разделяй и владей!“. В продължение на три дни от 9 до 11 юни групите за възстановки ще възпроизведат събития, обичаи и традиции от античността. На територията на легионерския лагер Нове ще бъдат демонстрирани воински умения, сила, исторически оръжия, занаяти и антична кухня, характерни за Римската империя в периода от първи до седми век.

В рамките на фестивала ще се състои и научен симпозиум, посветен на древното и антично наследство по българските земи. В него ще участва и проф. Пьотр Дичек от университета във Варшава, който е дългогодишен участник в Българо-полската археологическа експедиция, която от 60-те години на миналия век прави съвместни проучвания на Нове. През миналата година неговият екип е открил каменен сандък, вкопан в земята, който вероятно е представлявал античен хладилник, тъй като в него са открити останки от храна, както и въглени, които може би са се използвали за отблъскване на насекоми, каза д-р Марин Маринов – археолог към Историческия музей в Свищов. Полският учен е тазгодишният лауреат на наградата „Златен орел“, която традиционно се връчва в рамките на фестивала.

Впечатляващи ще бъдат битките между римските легионери и варварските племена, каза археологът д-р Марин Маринов. Така ще бъде пресъздадена атмосферата на късната античност, когато даки, готи, сармати, хуни и други племена, са прониквали в Римската империя. Той припомни, че около легионерския лагер Нове през вековете се е оформила селищна система и сега теренът, който представлява интерес за археолозите се простира на близо 280 декара площ, като към този момент е проучена една десета от него.

Любопитно е, че културният пласт дава възможност за проучване на различни епохи, затова мястото е интересно, тъй като посетителите могат да прекрачват от епоха в епоха, посочи той. Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“ онагледява античното минало с множеството възстановки, дава възможност на всеки желаещ да се потопи в епохата чрез участие в различните работилници, но и е интересен за изкушените от историята да видят на място откритите артефакти и напредъка на археолозите в проучвателската дейност, посочи д-р Маринов. Чрез фестивала Свищов и Нове се утвърждават все повече като център на събитийния туризъм, посочи д-р Проданов.

източник: БТА

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *