Нестинари, танцуващи в Елена, ще привлекат туристи и гости от близо и далеч

0
Музеят на Възраждането „Иларион Макариополски“ в Елена ще се включи за поредна година в инициативата Европейска нощ на музеите. За 20 май /събота/ културната институция е подготвила атрактивна програма за еленчани и гости на възрожденското градче.
Първото събитие започва от 17:30 часа в Художествената галерия в града с официалното откриване на изложбата, посветена на 110-годишнината от смъртта на еленския художник Йордан Касъров под надслов „1875-1913. Буйновци – Долно Тлъмино. Началото и краят на един кратък творчески път“. Изложбата ще почете паметта и ще напомни на най-младите поколения за таланта на живописеца, творил в началото на 20 век, който е възпитаник от първия випуск на Държавното рисувално училище в София (днешната Художествена академия).
Йордан Касъров е роден през 1875 г. в еленското село Буйновци. От малък проявява таланта си на художник. Учи в родното си село и в Елена. През 1896 г. в София е открито Държавното рисувално училище. То е основано от наши видни творци и учени, сред които Константин Величков, Иван Мърквичка, Иван Шишманов, Антон Митов и Борис Шац. Сред студентите от първия випуск е и Йордан Касъров. След завършването на рисувалното училище младият Касъров започва да учителства в с. Буйновци и в Провадия. След 1910 г., до мобилизацията си, преподава в Еленската смесена непълна гимназия. За съжаление неговият млад живот бива прекъснат на 10 юли 1913 г., броени дни преди края на Междусъюзническата война.

Изложбата, подготвена от Музея на Възраждането, включва 15 негови живописни платна и лични вещи, които се съхраняват във фондовете на музея. Един от интересните акценти е неговият личен тефтер със скици. Богатият фотоархив на музея представя Касъров като студент, учител в Елена и Провадия, както и със семейството му.
От 20:30 часа програмата продължава с изпълненията на Фолклорна формация „Балканджийче“ от Елена и фолклорна формация към ансамбъл „Орфей“ от Чепеларе.
Гвоздеят на тазгодишната програма на музея са нестинарски танци, които ще представят нестинарите Георги Горанчев и Десислава Жекова. Атракцията ще се изпълни в двора пред Художествената галерия, където двамата ще танцуват върху жаравата.
Въпреки, че в Еленско и в Северна България няма такива съхранени обреди и практики, свързани с нестинарството, ритуалът, характерен за Източна Тракия е свързан с култа към светите равноапостоли Константин и Елена. Според традицията нестинарите играят най-често вечерта в деня на свети Константин и Елена (вечерта на 21 май). А любопитно съвпадение е, че възрожденският град чества своя празник точно на 21 май, в Деня на Свети равноапостоли Константин и Елена. От музея очакват зрелищното изпълнение на танца върху въглените да събере много граждани и гости на града.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *