СРЕДНОВЕКОВНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ЦАРЕВЕЦ ЩЕ ВЪРНЕ ЛЕГЕНДАТА ЗА ИВАЙЛО

0

 

 

Легендата за Ивайло – „смелото сърце“ на средновековна България ще се завърне на крепостта Царевец във Велико Търново с осмото издание на Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“. Татарските нашествия и живота през 60-те и 70-те години на XIII век, превратностите в живота на „народния“ цар и неговата смърт ще бъдат пресъздадени, чрез живи  картини, реконструкции и спектакли от 8 до 11 юни.

През четирите дни на фестивала ще бъде показан ежедневието, кухнята, занаятите, изкуствата и войнски умения на България, Византия и Европа през средните векове. Типичният за епохата бит  ще бъде показан във възстановки на лагери по източен и западен образец.

Умелите ръце на реконструкторите ще възродят забравени занаяти като калиграфия, иконопис, свещолеене, сечене на монети, производство на хартия, обработка на кожи, грънчарство, ковашки практики, производство на бижута и оръжия. Ще има кулинарни състезания, демонстрация на средновековна кухня и ще бъде разкрита тайната на подправките и на вълшебната напитка – медовината. Изработени по старинни образци брони ще защитят смели мъже в ръкопашни битки, единоборства, бойни игри и турнири. Посетителите на събитието ще могат да видят ревю на средновековна мода и да се забавляват с куклено представление за малки и големи, вечерни концерти и огнено шоу.

Във фестивала ще участва НД „Традиция“ Шумен и Панагюрище, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, СИВ „Филипопол, Работилница „Технитар“,  Група за историческа фехтовка ХЕМА – София, музикантите от „Летящи номади“, „Ксана“ и „Truverii“ (Румъния) и свободни реконструктори.

       Гости от чужбина ще са румънските групи “Кафява мечка”-Букурещ и „Дракони“- Брашов, група “Бели орлови”- Белград, Сърбия, „Historia Bari“-Таранто, Италия и гръцката група “Protospartarii“. За първи  път ще се включи  словашката група за исторически възстановки “Velikotarnovci”  и The Ottomans (Турция).

Международен фестивал „Средновековен Търновград: Селският цар – възшествието“ се организира от СНЦ „Търновци“, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей и е част от Културния календар за 2023 г. на Старата столица.

Достъпът до събитията на крепостта Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен са вечерните концерти от 19,00 ч. на 9 и 10 юни.

Официалното откриване на Международния фестивал на историческите възстановки е 9 юни от 10,00 ч. на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец.

 

 „СРЕДНОВЕКОВЕН ТЪРНОВГРАД: СЕЛСКИЯТ ЦАР- ВЪЗШЕСТВИЕТО“

 Програма

8 – 11 юни 2023 г.

Крепост Царевец, Велико Търново

 

 

8 юни (четвъртък)

10:00-16:00  „Непознатият Търновград“ – Поклонение по Светите забележителности на Старо Търново

 

9 юни (петък)

10:00    Официално откриване на фестивала – Площад „Цар Асен I”

10:00-17:00  Реконструкторски демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък

11:00-14:00  Кулинарно състезание – демонстрация на средновековна кухня

11:30   „Тайната на подправките“ – представя Алеко Наков

12:00   „Късносредновековните Балкани“ – представя доц. д-р Калин Йорданов

16:00   „Бунт“ – възстановка на събитията, довели до въстанието на Ивайло

17:00   „История на средновековното въоръжение“ – представяне и бойни демонстрации

19:00-22:00  Концерт на Ana Creanga (Румъния), групите „Летящи номади“, „Ксана“ и „Truverii“ (Румъния), огнено шоу /вход свободен/

 

10 юни (събота)

10:00-17:00  Реконструкторски демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък

10:00    „Красив бой“ – турнир, бойни игри

11:30    „Познаваме ли историята“ – викторина

12:00    „Непознатият деспот Алексий Слав“ – представя доц. д-р Калин Йорданов

12:30    „Магия с железо“, ковашки практики – Работилница „Технитар“

13:00    „Вълшебната напитка“ – представя Здравко Пеев

15:30    Куклен театър за малки и големи – Надежда Николова

16:00    „Победата“ – възстановка на битката между войските на цар Константин Асен-Тих и Ивайло и посрещането му в Търново

17:00    Средновековна фехтовка – ХЕМА

18:00    „Болярска мода“ – ревю

19:00-22:00  Концерт на Ana Creanga (Румъния), групите „Летящи номади“, „Ксана“ и „Truverii“ (Румъния), огнено шоу /вход свободен/

 

11 юни (неделя)

10:00-13:00  Реконструкторски демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък

11:00    Бойни игри, демонстрация на бойни практики и техники

12:00    „Легенда“ – театрален спектакъл на МДТ “Константин Кисимов”, Велико Търново

13:00     Закриване на фестивала

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *