Сашо Филев и Надя Лорето представят обща изложба с творби, преливащи от багри и емоции

0

Художниците Сашо Филев и Надя Лорето  представят обща изложба, която ще бъде открита на 22 май от 17,30 часа във фоайето на Регионална библиотека „П.Р. Славейков” във Велико Търново. Експозицията е посветена на 24 май – празника на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

С акварелни импресии участва в изложбата Надя Лорето, а Сашо Филев  показва живопис, графики  и рисунки. Въпреки че стиловете на двамата творци се различават, в изложбата те си хармонират по неповторим начин, създавайки палитра от багри и емоции.

Художникът Сашо Филев е добре познат на ценителите на изкуството не само във Велико Търново, но и в страната, и в чужбина. За пръв път той се изявява в тандем с Надя Лорето, с която ги свързва дългогодишно приятелство. Сред платната, на които е претворено любимото му Велико Търново, той е разположил и своите „пясъчни рисунки“. Те не са рисувани с пясък, а докато съм съзерцавал морето на пясъка, с усмивка споделя творецът.

А Велико Търново отново грее под неговата четка, видян през различните сезони. Вече над 60 години рисувам моя любим град и той не само, че не ми омръзва, а напротив, още повече ме вдъхновява, казва Сашо Филев. Той си спомня как като ученик е крадял занаят от такива ненадминати майстори като Лальо Минков, Иван Христов и други.  Всъщност любовта му към Търново избуяла особено от уроците, които му давал живописецът Иван Христов, който му рецитал стихове за Търново, докато рисувал.

Надя Лорето за пръв път показва свои творби пред публика. Тя е инженер –дизайнер по образование. От 1992 г. до 2010 г. е работила като преподавател в ПГ по моден дизайн. От 2010 г. работи в Регионалното управление на образованието като старши експерт.

Нейните импресии са красиво съчетание на трудната за овладяване акварелна техника и рисуването с восък, а сюжетите й са свързани с природата, носят приказност, преклонение пред жената и афинитет към майката Земя.

По време на изложбата двамата творци ще представят и импровизирана благотворителна колекция от свои малки творби, като средствата от тях ще бъдат дарени на даровито дете от художествената паралелка в училище „Емилиян Станев“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *