В ДЕНЯ НА СВЕТИТЕ РАВНОАСПОТОЛИ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА СВОЯ ПРАЗНИК ОТБЕЛЯЗВА И ГРАД ЕЛЕНА

0

 

 

В Деня на Светите равноапостоли Константин и Елена – 21 май, град Елена празнува под тържествения звън на камбаните, който отеква не само над града, но и в душите на всеки, който се чувства еленчанин.

Тържествената празнична програма във възрожденския град по традиция се проведе в двора на Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница“. Още рано сутринта в храма „Успение на Пресвета Богородица“ бе отслужена литургия от Великотърновския митрополит Григорий, а по време на тържественото откриване бе направен молебен за здраве и бяха осветени знамената на Република България, Европейския съюз и град Елена.

В неделния ден празника уважиха и много официални гости – зам.-председателят на 49-о Народното събрание г-жа Росица Кирова, народните представители г-н Димитър Николов, г-н Костадин Ангелов, г-жа Валентина Димова, г-н Станислав Стоянов, областният управител г-н Георги Гугучков, много кметове и председатели на общински съвети, почетни граждани на Елена, общински съветници.

Поздравителен бе адрес получен от Президента на Република България г-н Румен Радев с пожелание за здраве и благополучие. „Гордейте се с наследеното от предците, пазете жив спомена за делото на будителите и книжовниците и предавайте заветите им на младото поколение!“, се казва още в поздравлението.

В празничното си слово кметът инж. Дилян Млъзев изрази вярата, че заради децата, които са бъдещето на нашия град, всеки който милее за него, е готов да превъзмогне личното си спокойствие, да даде на общността ни онова, което може и в което се чувства добър и можещ. и именно в това трябва да се възпитават идните поколения, защото все повече ще е необходимо отношението към обществото и усещането, че сме част от него.

Неизменна част от празника на Елена бе и обявяването и награждаването на авторитетни личности с принос в областта на обществения, стопанския и духовния живот на града и общината. Председателят на Общински съвет Елена г-н Стоян Златев прочете решенията за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Елена“ арх. Йордан Търсанков и г-н Йордан Кирчев Василев, на когото званието се връчва посмъртно.

Празничната атмосфера бе допълнена със стихове и песни за град Елена от вокална група „Незабравими мелодии“. Тържествата за празника продължиха с мажоретно шествие с участието на „Джуниър бенд“ и мажоретни състави от гр. Елена, гр. Велико Търново и гр. Горна Оряховица.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *