Хиляди на празничното шествие във Велико Търново за 24 май

0

Велико Търново отбелязва тържествено Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. Хиляди деца, ученици, учители, студенти, преподаватели, творци, дейци на културата и общественици се включиха в празничното шествие, преминало по улиците на Стария град и достигнало до Общината, където всички бяха посрещнати от кмета Даниел Панов, великотърновския митрополит Григорий и др.


Три оркестъра в шествието изпълняваха химна на светите братя Кирил и Методий – „Върви, народе възродени“. Участваха всички детски градини и училища, както и трите университета – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, НВУ „Васил Левски“ и Филиал Велико Търново на Медицински университет „Д-р Параскев Стоянов“.

В словото си кметът Панов подчерта, че шествието показва едно – в историческата и духовна столица българският дух се усеща най-силно.
„24 май е ден за думи на признателност и благодарност! Благодаря, уважаеми учители! За всичко онова, което правите в сферата на образованието, за издигането на авторите на любимия ни град. Вие отваряте вратите на знанието и водите децата ни по пътя на науката, вие ги учите да бъдат родолюбиви! Благодаря и на вас, скъпи родители! Вие учите децата да познават и обичат българските обичаи.

Продължавайте да ги вдъхновявате в духа на българщината! Благодаря на всички ученици, деца и млади хора! Днес – с вашите усмивки и лъчезарни лица, вие ни заредихте с много положителни емоции. Благодаря ви за всички постижения, награди, спечелени състезания и олимпиади! Това издига Велико Търново и в България, и в света не само като столица на историята, но и на науката! Благодаря и на вас, скъпи общественици, творци, дейци на изкуството и културата – вие зареждате нашите сърца и дух с емоции! Нека сме обединени в името на едно – да пребъде Велико Търново и да пребъде България! Така, както са ни завещали предците“, говори в словото си Даниел Панов.
В Деня на буквите награда „24 май“ бе връчена наградата „24 май“. Неин носител е Даница Христова – пълна отличничка и абитуриентка от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Даница получи отличието си от Даниел Панов и председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. Последва концерт на ученици от СУ „Емилиян Станев“ и популярният ученически оркестър „Джуниър Бенд“.


В 18,00 ч. тази вечер започват абитуриентските дефилета по червения килим в центъра на Велико Търново, а в 21,30 ч. е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *