Десетият фолклорен фестивал на хумористичната народна песен „Хуморът в народното ни творчество” се проведе в с. Дъскот

0

 

 

Юбилейното десето издание на фолклорния фестивал на хумористичната народна песен „Хуморът в народното ни творчество” се проведе в с. Дъскот. С годините фестивалът, който е единствен по рода си в Северна България, се прочу и затова тази година имаше представители от 8 общини – Иваново, Борово, Свищов, Нова Загора, Елена, Русе, Павликени и Габрово. В него участваха 23 състава и 15 индивидуални изпълнители, като общия брой на участниците беше 176 души. 5-годишната Михаела Календжиева от Русе беше най-малката изпълнителка, а най-възрастният участник – 91-годишният Геньо Генев.

Организатор на събитието е Кметското наместничество село Дъскот с подкрепата на Община Павликени и спонсорство от Мирослав Маринов, „Агроинвент-ПРО” ЕООД, „Агропо 2003” ЕООД и „Ангелско Цвете” ЕООД.

Фестивалът беше открит от Николай Митев, кметски наместник на с. Дъскот. Начало на празника постави химнът на селото, който беше изпълнен от 8-годишната Румена Кънчева.

Кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов приветства гостите. „На площада в Дъскот преди десет години се събраха за първи път самодейците от близо и далеч, които представиха своите хумористични песни и скечове и зарадваха публиката. Това беше първия по рода си подобен фестивал в региона, а вероятно и в България. И днес, 10 години по-късно той е още по-голям, по-уважаван и по-интересен“, припомни кметът. „В изминалите години Вие показахте, че знаете как да се забавлявате; че се радвате на живота и умеете да оцените автентичния български фолклор и типичните за него хумористични мотиви“, каза инж. Манолов.

По време на фестивала зрителите се насладиха на немалко изненади като изпълнението на „Дунавските гайди” при НЧ „Стефан Караджа-2018” – Русе и спектакълът на клуба за фолклорни хора и танци „Извор” към НЧ „Братство-1884” – Павликени. Гост-изпълнителят Светослав Стойчев поздрави публиката с народни песни, на които се изви кръшна хороводна китка. Заради юбилея организаторите премахнаха конкурсния характер и наградиха всички участници с дипломи и медали.

Сред официалните гости на събитието бяха председателят на Общински съвет Павликени Христо Кавалски, общинските съветници Петър Кънчев и Анатоли Ангелов, кметовете на селата Недан и Горна Липница  Георги Георгиев и Георги Стефанов, както и кметските наместници на селата Паскалевец и Вишовград – Мирослав Димитров и Иван Иванов.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *