За възможна нелигитимност на изборите във Великотърновския университет предупреди кандидатът за ректор проф. Милко Палангурски

0

Пред журналистите в  пресклуба на БТА във Велико Търново той посочи няколко причини. Едната от тях е, че квотата на студентите в състава на Общото събрание на университета, което ще избира ново академично ръководство, е прехвърлена, според него, нелегитимно от предходния мандат в настоящия мандат на Общото събрание. Студентската квота е от 69 души, Общото събрание се състои от 426 души и тези 16 процента, които представляват гласът на студентите, са прехвърлени, като избрани в предходния мандат, което е в разрез с указанията за състава на Общото събрание за провеждане на изборите, подчерта проф. Палангурски.

Той цитира писмо, изпратено от Министерството на образованието до ръководството на Великотърновския университет, в което се посочва в срок от три месеца преди насрочването на изборите за ректор, университетът да представи предложение за принципните политики за развитие, върху които трябва да стъпи цялостната управленска програма на висшето училище за следващия четиригодишен управленски мандат. „До момента не ми е известно да има изпратено подобно предложение“, каза проф. Палангурски и допълни, че ако няма такова предложение, следващият ректор, който и да е той, ще има проблеми със сключването на договор с Министерството на образованието. Идеята е да има приемственост, като предходния управленски състав в сътрудничество с министерството оформя основните параметри на политиката в университета за следващия мандат, уточни той.

Кандидатът за ректор подчерта, че ще повдигне двата въпроса на заседанието на Общото събрание на 29 май, когато ще се състоят изборите за новото университетско ръководство с мандат 2023-2027 година. „Легитимният състав на събранието трябва да вземе решение по въпроса“, отбеляза той.

На пресконференцията доц. Иво Инджов, преподавател в катедра „Журналистика и връзки с обществеността“ към филологическия факултет на Великотърновския университет съобщи, че на лични съобщения в „Месинджър“ е получил текст от името на настоящия ректор на университета проф. Христо Бонджолов, в което трима от преподавателите в катедрата са определени като опозиция. Проф. Илияна Павлова, която е кандидат за заместник-председател на Общото събрание на университета, главен асистент Георги Игнатов и доц. Десислава Андреева, които са част от квотата на нехабилитираните преподаватели.  Според тях текстът е със заплашително съдържание. Те изразиха съмнение, че това е опит за въздействие в предстоящите ректорски избори.

Пред репортер на БТА ректорът проф. Христо Бонджолов посочи, че преди месеци личният му профил във Фейсбук и личната му поща са били подложени на хакерска атака. Още тогава той е предупредил за посегателството. „Възможно е всякакви съобщения да са изпращани от мое име“, подчерта той и заяви категорично, че не е изпращал подобно съобщение.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *