За пореден път търновските съветници не позволиха строителство в боровата гора на „Картала“

0

default

 

За пореден път съветниците от Велико Търново не дадоха зелена светлина в боровата гора на „Картала“ да се построят 30 луксозни къщи, каквито инвестиционни намерения има софийската фирма – собственик на близо 40 дка земя. Това стана на редовна сесия на общинския съвет. Малка част от присъстващите в залата не гласуваха, но предложението беше отхвърлено с няколко мотива. Част от съображенията са, че искането на дружеството е за изменение на общия устройствен план, приет през 2013 г., а не констатиране на явна фактическа грешка при приемането му за които всъщност фирмата претендира. Освен това съветниците отбелязват, че не са на лице фактически предпоставки за промяна на предназначението на въпросния имот от гора в имот за застрояване на жилищни сгради.

Казусът, който се следи от екозащитници във Велико Търново е от 2018 година и по него Общината има осъдителни присъди от ВАС. Освен това собственикът на имота се заканва да съди кметството за поне още 600 000 лв., че не може да осъществи намеренията си. На последното заседание на ресорната постоянна комисия дори се чуха мнения, че всички съветници могат да бъдат подведени под…наказателна отговорност, защото отказват строителството.

Скандалното този път е, че служебният министър на земеделието със своя заповед е сменил предназначението на точно тази земя, а съветниците научават за това от материалите за сесията. Справка показва, че фирмата е заплатила за промяната около 400 000 лв. , като около 10% от тази сума са дадени за компенсационно залесяване.

Според информирани защитниците на гората ще сезират компетентните органи за отмяна на заповедта на министър Явор Гечев и за търсене на отговорност на длъжностни лица при издаването й.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *