Проф. Анчо Калоянов и Виктория Бешлийска получиха престижната награда “ Почетен знак Стоян Михайловски“ в град Елена

0

 

На 24 май в град Елена се състоя тържествена вечер, в която бяха удостоени тазгодишните носители на престижната литературна награда „Почетен знак Стоян Михайловски“ – проф. Анчо Калоянов и Виктория Бешлийска. Високото отличие през годините е присъждано на: проф. д-р Иван Славов (2001), редакцията на в-к „Стършел“ (2002), Георги Данаилов (2003), Стефан Цанев (2014), Георги Господинов (2015), Георги Мишев (2016), Христо Медникаров (2017), Недялко Йорданов (2018), Теодора Димова (2019), Владимир Зарев (2020), Людмил Станев (2021), Иван Станков (2022).
Церемонията по награждаването се състоя в Художествената галерия в града. Председателят на Общински съвет Елена – г-н Стоян Златев, прочете решенията, с които тазгодишните носители са удостоени, а кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев награди проф. Калоянов и Бешлийска с почетен плакет и парична награда.
И двамата автори се изказаха ласкаво за град Елена, като и за видния писател и общественик, Стоян Михайловския, в чиято чест се връчва призът.


Представянето на Калоянов пред публиката бе чрез кратък биографичен филм на режисьора Станимир Трифонов, а Димитър Риков, главният редактор на издателство „Софтпрес“ разказва интересни факти и моменти от работата си с авторката на едни от най-четените съвременни романи „Глина“ и „Сърце“.


Анчо Калоянов сподели: „От пръв поглед заобичах родното място на Мина на Яворов – Елена…Когато имаше сгода и без повод често идвах до Елена, чувствах се на мястото си в уютния кът пред „Даскалоливницата“, вкопаната църква „Св. Никола“ и въздигната на възбог „Успение Богородично.., такова място е лековито“, допълни Калоянов. Той благодари на тези, които са му гласували доверие за престижната литературна награда.
„Благодаря за възможността на днешния ден да съм тук, в Елена – градът, дал на България най-много учители и будители. Благословия е, че коренът ми е тукашен – каза авторката при получаване на наградата.

Да си свързан чрез кръвта с тази люлка на духа, дава не само повод за гордост, но и сериозна, човешка отговорност към себе си и другите. Като отговорност приемам и наградата, която ми връчвате днес. Всеки пишещ на български трябва да бъде отговорен пред словото и пред онези, които то ще достигне.“
Награждаването на носителите на почетния знак „Стоян Михайловски“ бе завършекът на празничната програма за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в град Елена.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *