септември 23, 2023

Суджукарски игри, песни, танци и димящи скари ще съберат хиляди гости на Празника на горнооряховския суджук

0

Горнооряховски суджук, който вкуси – спира да се муси!

Суджукарски пъзел, игра „Суджук под ключ”, Суджукарска щафета, Суджукарско дърво на късмета – това само част от атрактивните забавления, които ще преживеят хилядите гости на предстоящия Празник на суджука в Горна Оряховица. На 9, 10 и 11 юни – петък, събота и неделя, до паркинга на Летния театър ще се проведе XVI-ото издание на традиционния празник, който се реализира в партньорскво между Община Горна Оряховица, Министерството на земеделието и храните и Сдружение „Ряховец 2500”. За пръв път тази година партньор ни е МЗХ, като очакваме в празника да се включи и министърът на земеделието, посочи кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който днес представи програмата за празника, заедно с представители на Общината и на трите фирми, производители на горнооряховски суджук.

 

„Горнооряховски суджук, който вкуси – спира да се муси!” ще е мотото на тазгодишното издание.

Първата празнична вечер  на 9 юни е посветена на балканската музика. По традиция концертната програма започва с „Фолклорна палитра”, представена от съставите на НЧ „Братя Грънчарови – 2002”. На сцената ще се изявят Ваня Вълкова и изпълнителите от съседните ни държави  Аристос Константину и Катарина Живкович.

Официалното откриване на празника е на 10 юни от 11 часа. През целия ден ще има много музика, танци, различни суджукарски игри, а на всеки час ще се тегли традиционната томбола „Суджукарско дъърво на късмета” – всеки, който е закупил сувенир от щанда на Историческия музей, може да участва в томболата с привлекателни награди.

И тази година ще има обособен кът на занаятчиите от Габрово, Троян, Сливен, Добрич, Казанлък, Велико Търново и Горна Оряховица. Гостите на празника могат да се включат в разнообразни работилници , ще има и кулинарен кът”Фолклорна трапеза с характерни ястия от горнооряховския край.

На сцената ще танцуват ФК „Балканика”, Клуб „Жива вода” „Северняче”, балет „Калина” и балет „Грация” и др.

Вечерта ще е посветена на поп фолка, пред многохилядната публика ще се изявят Севлиевската духова музика, Жоро Любимеца, Меди и Галена.

Последният ден на празника също ще е изпълнен с много музика, танци и игри. Публиката ще аплодира състав „Пъстреница”, група по бекфлейта към ЦПЛР, клуб „Елбетица”, вокална школа „Мама мия” и др.

По традиция на обособени щандове ще се предлагат деликатеси от местните фирми – производители на суджук, ще димят скари, ще се лее бира.

Организаторите не се ангажират колко точно суджук ще бъде изяден по време на празника, но уверяват, че такъв ще има за всички.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още …