РЕКОНСТРУКТОРИ ОТ СЕДЕМ ДЪРЖАВИ СЪБИРА СРЕДНОВЕКОВНИЯ ФЕСТИВАЛ НА КРЕПОСТТА ЦАРЕВЕЦ  

0

 

Групи и свободни реконструктори от седем държави ще събере на крепостта Царевец във Велико Търново осмото издание на Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“. От 8 до 11  юни  те ще пресъздадат ежедневието, изкуствата и воинските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век.

        В историческите възстановки ще се включат над 170  участници, сред които за първи път словашката група “Velikotarnovci”  и The Ottomans от Истанбул, Турция.

На фестивала ще се представят румънските групи „Кафява мечка“ – Букурещ с европейски исторически бойни техники, приложни изкуства, коване, плетене на ризници от XIII – XV в., трансилванска група  „Черният дракон“ от Брашов, която ще покаже полевия живот и занаяти на наемните “свободни дружини“ от времето на унгарските крале Луи Велики на Анжу и Зигмунд Люксембург (1360-1390 г.) и музикантите от „Truverii“. Сред чуждестранните участници ще са италианците от „Historia Bari“, специализирани в исторически възстановки от областта Пулия,  гръцката група за византийска история “Protospartarii” от Атина, съчетаваща военна история с реконструкция и експериментална археология  и  смелите и неуморни бойци  „Бели орлови“ от Белград, Сърбия.

НСНЦ „Търновци“, НД „Традиция“ Шумен и Панагюрище, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, СИВ „Филипопол, Работилница „Технитар“,  Група за историческа фехтовка ХЕМА – София, музикантите от „Летящи номади“, „Ксана“ и свободни реконструктори ще са българските представители.

През четирите дни на фестивала ще има средновековни занаяти и мода, кулинарни демонстрации, стрелба с лък, бойни турнири, куклени представления.

Типичният за епохата бит  ще бъде показан във възстановки на лагери по източен и западен образец. Специалната тема тази година е посветена на  Ивайло – „смелото сърце“ на средновековна България.

Международен фестивал „Средновековен Търновград: Селският цар – възшествието“ се организира от СНЦ „Търновци“, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей и е част от Културния календар за 2023 г. на Старата столица.

Достъпът до събитията на крепостта Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен са вечерните концерти от 19,00 ч. на 9 и 10 юни.

Официалното откриване на Международния фестивал на историческите възстановки е 9 юни от 10,00 ч. на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *