октомври 4, 2023

Проф. Димитров официално прие символите на ректорската власт във ВТУ. Обявиха кои са заместниците му

0
Днес във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе тържествено заседание на Академичния съвет, по време на което се състоя церемония по предаването и приемането на ректорската власт.
Церемонията в заседателната зала започна с клетва на ректора проф. д-р Димитър Й. Димитров, избран от Общото събрание на Университета на 29 май 2023 г.
След като проф. д-р Димитър Димитров се закле и облече ректорската тога, проф. Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет (мандат 2015-2023 г.), му връчи тържествено символите на ректорската власт – огърлицата с образите на Светите равноапостоли – братята Кирил и Методий, ректорския жезъл, олицетворяващ ректорското достойнство и власт, пръстен печат и символичния ключ на Великотърновския университет, връчен за първи път на 14 октомври 1971 г. при обявяването му за Университет.
В края на церемонията ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи копие на ректорския знак на проф. д-р Христо Бонджолов, подари му копие на Патронната икона на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и закачи на ревера на своя предшественик умаленото копие на ректорския знак.
„Уважаеми колеги, за мен приключиха 8 години на отговорност за съдбата на толкова много хора. Положихме усилия да се справим в нелеки времена. Справихме се! На проф. Димитров искам да пожелая само успехи. Да увеличава това, което сме постигнали. Нека да бъдат по-малко грижите и повече добрите моменти. Ще се радвам да се умножават успехите на Великотърновския университет“, каза в словото си проф. Хр. Бонджолов.
„За мен да съм Ректор на Великотърновския университет е чест и задължение. Призовавам всички членове на Академичния съвет да са отговорни, да работят в името и за развитието на нашия Университет“, каза ректорът проф. Димитър Й. Димитров.
Благослов за здраве и благоденствие на Великотърновския университет отправи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.
С мнозинство след тайно гласуване на първото си заседание членовете на новия Академичен съвет избраха заместник-ректорите на Великотърновския университет за мандат 2023 – 2027 г., чиято задача ще е да подпомагат Ректора.
– Проф. д-р Николай Кънев, заместник-ректор по научноизследователската и художественотворческата дейност;
– Проф. д.н. Вихрен Бузов, заместник-ректор по учебната дейност, качеството и акредитацията;
– Доц. д-р Анна Иванова, заместник-ректор по международната дейност.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *