октомври 3, 2023

Общ концерт и изложба бяха организирани по проекта „Заедно в нови творчески пространств@ Надежда”

0

Над 70 участници се включиха в общ концерт и изложба, с които завърши Творческата лаборатория на ателиетата по проект„Заедно в нови творчески пространств@ Надежда”. Проектът на Народно читалище „Надежда 1869“ във Велико Търново е разработен по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество на НФ „Култура”. Той е насочен към стимулиране  на активното участие  на читалищната  общност за възстановяване на културната дейност след кризисната ковид ситуация, задържане и привличане на участници и публики.

Събитията се проведоха на 8 юни и бяха посветени на 154-ата годишнина на читалището. Приветствие поднесе арх.Донка Колева – председател на настоятелството и ръководител на проект „Нови творчески пространств@ Надежда”.

На сцената на НЧ” Надежда 1869” пред многобройна публика се представиха над 70 участници, а  специален поздрав изнесоха Балетна школа „Класика” и ВИГ „Required” при читалището.

 

Изложбата на Ателие „Традиции” и Ателие „Изобразително изкуство” беше отворена през целия ден и беше посетена от ученици от ХГ „Св.св.Кирил и Методий”, СПГИ „Петър Аладжов”, ОУ – Самоводене, които изгледаха презентацията на проекта в театралния салон.

По проекта беше създадена творческа лаборатория с четири тематични творчески ателиета „Нови творчески пространств@ Надежда” за хорово изкуство, изобразително изкуство, творческо писане и традиции. Основни преподаватели в творческите ателиета бяха хормайстор Яница Първанова, художникът Илиян Христов, литераторът Бисера Дживдерова и  историкът Павлина Владева.

От НЧ „Надежда 1869” гарантираха качеството на обучението на децата и младежите в 12 полудневни творчески ателиета за четирите тематични направление. Участието беше безплатно и читалището закупи материали за обезпечаване на дейността им. В ателиетата се включиха авторите Радослав Гизгинджиев, Магда Борисова, Сашка Александрова, фолклорен хор „Плетеница”, ученици от музикални паралелки от СУ „Емилиян Станев”, Лео Клуб „Янтар” Велико Търново, ученици от ХГ „Св.св.Кирил и Методий”, СПГИ „Петър Аладжов”,Американски колеж, ЕГ „Проф.Асен Златаров”, ОУ „Димитър Благоев”,Училище по изкуства и занаяти с.Русаля.

 

Иновативността на проекта е в разкрития  любителски Детски фото клуб с художествен ръководител Марина Чамуркова, който се радва на голяма популярност. Беше  създадено дигитално съдържание от четири видеоматериала за отделните ателиета и ще бъде направен филмов обзор за целия проект. Популяризирането на новите дейности в бъдеще ще бъдат обезпечени чрез надграждане на сайта на читалището с ново пространство за дигитална сцена „Надежда”.

На 1 юни се откри и оборудваният интерактивен детски кът за четене „Книжни духове“ в читалнята на библиотеката на читалището.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *