септември 23, 2023

30 години отбелязва Петропавловският събор – „Малката Копривщица” на България

0

Над 1600 изпълнители от четири държави ще се включат в събитието на 24 и 25 юни

Над 1600 изпълнители от всички краища на България, от Грузия, Турция и Полша, ще се включат в тазгодишното издание на Петропавловския събор – едно от най-дългогодишните фолклорни събития, организирани в региона. Началото на събора е дадено преди 30 години – през 1993 г., и с малки прекъсвания, и промяна в статута, той се провежда за 17-и път.

Петропавловският събор по традиция събира многохилядна публика на поляните до Петропавловския манастир , а негови организатори са Общините във Велико Търново, Горна Оряховица и Ласковец, като всяка година домакинството е на ротационен принцип. Тази година на  домакин е Община Велико Търново. Изпълнителите ще се изяват на една сцена на 24 и 25 юни.

Програмата на събитието обявиха заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев и колегата му от Горна Оряховица Григор Минков, кметът на Община Лясковец Ивелина Гецова и директорът на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново Нелина Църова.

Престижният фестивал на българския фолклор отдавна е спечелил уважението на водещите специалисти в България. На него се представя в пълнота огромното разнообразие от фолклорните ни области и не случайно съборът е наричан „Малката Копривщица”, каза Нейко Генчев. Според Ивелина Гецова мястото е емблематично, защото провеждането на концертите съвпада и с големия празник на едноименния манастир и така съборът става уникално съчетание на природа, култура и религия.

Индивидуални изпълнители, певчески и танцови състави, самодейци от всички възрасти ще се включат в събора. Най-малкият участник ще бъде 5-годишната Мирела Блажева от Горна Оряховица, а най-възрастният ще е 89-годишният Антон Димитров от Добрич.

Гост изпълнители тази година ще са талантливите деца от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в град Котел.

Представянето на обичаи от различни краища на страната ще предизвикат интереса на публиката.

Петчленно авторитетно жури с председател акад. Крум Георгиев ще оценява изпълнителите, като най-добрите ще  получат лауреатски награди – плакет и 150 лева. Ще бъдат връчени  и награди от кметовете на трите града – 200 лева и плакети. Всички участници ще получат грамоти и плакети за участие.

В журито влизат още професорите Елена Кутева, Мария Иванова и Даниела Дженева, както и директорката на училището в Котел Мария Градешлиева.

За добрата организация на събора ще бъде направена и временна организация на движението, посочи Ивелина Гецова. Желаещите да посетят събора ще влизат от Шереметя и ще излизат през град Лясковец.

Пълната програма на фестивала може да бъде видяна на обновения сайт на събитието и в страницата на събора във фейсбук

https://www.petropavlovskisabor.com/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100091382691070

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още …