септември 23, 2023

Над 300 млн. евро инвестира „Кроношпан” в завода си във Велико Търново, който няма аналог на Балканите

0

Дружеството организира Дни на отворените врати, над 2000 човека се очаква утре да посетят предприятието

305 млн. евро ще достигнат инвестициите на „Кроношпан България” в завода на компанията във Велико Търново от основаването му до сега. Предприятието няма аналог в страната и на Балканския полуостров, и дружеството непрекъснато се развива. Едни от най-важните ни цели  са развитието на кръговата икономика –използване на рециклирана дървесина за производство на продукти, които също могат да се рециклират, както и инвестиции в екологични проекти. Това съобщи управителят на „Кроношпан България” Николай Банков днес, когато се провежда  първият от двата Дни на отворените врати във великотърновското предприятие.

С подробна мултимедийна  презентация Банков запозна присъстващите с дългогодишната история на компанията, която стартира от малка дъскорезница в австрийските Алпи преди повече от 120 години, за да се превърне в един от водещите производители в световен мащаб. Управителят разказа за създаването на завода във Велико Търново и неговото развитие.

На събитието присъстваха представители на посолството на Австрия у нас, партньори на дружеството, членове и ръководители на браншови организации, ръководители на контролни органи,  на Регионалното управление по горите, на бизнеса и др.

Над 2000 човека се очакват утре да посетят завода във втория Ден на отворените врати, когато ще бъдат организирани различни атракции за малки и големи, ще има разходка с влакче из производствения комплекс , ще се провеждат томболи, игри и др.

„Кроношпан” стъпва във Велико Търново през 2006 г., когато купува старата линия за производство на ПДЧ в „Дървообработване” . Правят се поредица от инвестиции, но става ясно, че старите технологии  не са ефективни и се стига до решението заводът да бъде изграден изцяло наново, да се съборят старите сгради и да се построи производство по всички европейски изисквания. С вложените до момента над 300 млн. евро, които се очаква до края на т.г да надхвърлят 305 млн., ние градим визията за развитие на завода за следващите 20 години. Успяхме да постигнем „Кроношпан” във Велико Търново да се превърна в бранд, който се промотира по целия свят, подчерта Банков.

Първият ни приоритет е да влагаме колкото може повече рециклирана дървесина в нашето производство, посочи управителят. Когато тя не е достатъчна,  се ползва отпаднала дървесина от други производства – дъскорезно производства, производство на масивни материали и др. Когато и то не е достатъчно,  се насочваме към материал от гората, но това е маломерна дървесина, с влошени качества, от санитарни сечи и др. Важно е да се знае, че ползвайки суровина от горите, ние спазваме високи стандарти и добиването на дървесина със законен произход е изключително важна, допълни управителят.

По думите му е важно да има устойчиво управление на горите, за да се възпроизвеждат те и да има положителен баланс да всички ползватели на гората. За съжаление дърводобивът в страната не е ефективен, той е едва 50 на сто от прираста, за разлика например от Австрия, където той е 75 %, посочи Николай Банков.

130 контейнера за дървесни отпадъци, 16 транспортни единици и четири депа за рециклиране са част от системата за преработка на дървесина, изградена от „Кроношпан”

През 2022 година компанията е преработила 24 000 тона дървесина, но това е далеч по-малко от заводите в Европа. Банков припомни, че инициативата „Нов живот за старите мебели” стартира във Велико Търново в партньорство с Общината . Благодарение на това през 2021 и 2002 г. бяха събрани над 3300 тона дървени отпадъци.

През последните две години „Кроношпан” изпълни  мерките и плана за екологични инвестиции в можем да се похвалим, че сме постигнали европейски аналог на най-добрите европейски практики в завода ни във Велико Търново, каза още Николай Банков.  В предприятието са  внедрени два електрофилтъра за мокра очистка, които отговарят на изискванията на ЕС, през последната година те са обновени с нови технологии, които намалиха на минимум праховите частици и миризмите.  Работим в добър режим, в който има баланс между изискванията на индустрията и очакванията на местната общност, посочи управителят.

Той подчерта и изпълнението на инвестициите в модерни технологии които дават възможност на компанията да е въглеродно неутрална. Това ни позволява на година да складираме повече от 17 млн. тона въглеродни емисии, да ги затворим в готовия продукт и да не бъдат емитирани като газове в атмосферата. Нашият бранш има огромно значение за устойчивото развитие на Европа и за създаване на въглеродно неутрална икономика, подчерта Банков.

Сред зелените инвестиции на компанията са изграждане на фотоволтаична централа на покрива на завода във Велико Търново, внедряването на електрокари в производството, специални филтри на  изпускащите устройства, шумозащитни съоръжения на оградите, обезшумяване на местата за дробене на дървесината, затворени халета за преработка  и др.

Банков припомни, че „Кроношпан”  си сътрудничи активно с няколко училища в региона, в които бяха финансирани проекти за над 10 000 евро, бяха оборудвани класни стаи и бяха учредени стипендии за най-добрите ученици.

Заводите на „Кроношпан”  оперират в над 30 страни в Европа, Северна Америка, Азия, а продукцията достига до пет контитента.  Над 400 000 са служителите на компанията в световен мащаб, над 500 от тях са наети в България, като разкритите работни места във Велико Търново са над 150, стана ясно още от презентацията в Деня на отворените врати.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още …